Family farming in Ceará: an analyze for the planning regions in accordance with the data of the agricultural census of 2017

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/1414650972019

Keywords:

Family farming, Planning regions, Ceará

Abstract

The text presents an analyze about family farming within the state of Ceará, taking into consideration its planning regions. The core objective is to present the main traits of family farming in the state, watching the profiles of the farmers and the rural establishments. The adopted methodology originates from a descriptive and explanatory approach of Ceará’s rural space regarding the profile of the farmers and the rural establishments. The data were collected in secondary sources with emphasis on the agricultural census of 2017. Regarding the data’s treatment, these were tabulated and presented in tables and graphs, having been analyzed afterwards. The main results indicate that family farming has high representativeness relating to the number of establishments, however, faces big limitations for its fortification, with emphasis to the low technology access and the lack of proper economic infrastructure, reflecting in the low work productivity, credit restrictions, insufficient technic support and in low added-value products, among other aspects. In this sense, the set of public policies for the fortification of family farming didn’t eliminate the main limiting factors to the development and fortification of the sector in the state, keeping a relative homogeneity inn relation to its planning regions.

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Author Biographies

Maria Messias Ferreira Lima, Universidade Regional do Cariri

Economista pela Universidade Federal do Ceará, mestrado em Economia Rural pela Universidade Federal do Ceará. Doutora em Geografia pela Universidade Federal da Paraíba. Professora adjunto da Universidade Regional do Cariri. Coordena o grupo de pesquisa Laboratório de Estudos Aplicados em Desenvolvimento Rural. Desenvolve atividades na área de Economia, com ênfase em Economia Política, desenvolvimento rural, questão agrária e agricultura familiar. 

Willian Cândido da Silva, Universidade Regional do Cariri

Economista, graduado em Economia pela Universidade Regional do Cariri.

Maria Jeanne Gonzaga de Paiva, Universidade Regional do Cariri

Graduada em Ciências Contábeis pela Universidade do Estado do Rio Grande do Norte; Engenheira Agrônoma pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido; Licenciatura Plena em Programa de Formação Pedagógica pela Universidade Estadual do Ceará; Mestrado em Economia Rural pela Universidade Federal do Ceará e Doutoranda no Dinter-Doutorado Interinstitucional em Economia pela Universidade Federal Fluminense/Universidade Regional do Cariri. Atualmente é Docente do Departamento de Economia da Universidade Regional do Cariri.

Janiele de Brito de Souza, Universidade Regional do Cariri

Economista, pela Universidade Regional do Cariri (URCA). Tecnóloga em Gestão de Pessoas (FALS). Especialista em Prática docente no ensino superior (FIP). Mestra em Desenvolvimento Regional Sustentável (PRODER/UFCA). Atualmente integra o corpo docente do Curso de Ciências Econômicas da URCA.

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Published

2023-08-10

How to Cite

Lima, M. M. F., Silva, W. C. da, Paiva, M. J. G. de, & Souza, J. de B. de. (2023). Family farming in Ceará: an analyze for the planning regions in accordance with the data of the agricultural census of 2017. Economia E Desenvolvimento, 34, e6. https://doi.org/10.5902/1414650972019

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Articles