SENSITIVITY OF THE TECHNICAL AND ECONOMIC FEASIBILITY STUDY OF A COCONUT PROCESSING AGRIBUSINESS

Authors

  • Carlos Enrique Jeronimo Petroleo Brasileiro SA
  • Mateus Soares Coelho

DOI:

https://doi.org/10.5902/red.v1i24.5650

Keywords:

coconut, economic analysis, sensitivity.

Abstract

This work presents the study of technical and economic feasibility of implementing a production unit in the business of processing coconut to produce coconut milk and desiccated coconut. The study concentrated on evaluating the investment required and the assessment of the productive capacity of the unit, simulated production from technical data, subsidized by obtaining a mass balance specific and with high precision. Presents the results obtained for the economic parameters, and the structuring attested in market assessment performed, with a defined policy on production, as well as markets and products of higher attractiveness (sensitivity). The simulations were obtained for the processing of 7:14 tonnes coconut processing for 8 hours. The development of the study was based on assessment of necessary investments and assessing the productive capacity of the unit, simulated production for processing 30 to 50 thousand coconuts per month (11,726 kg pulp/month) and it was the investment in a structure of 14 tons per 8 hours of operation, the best performance for the payback, IRR and NPV.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Carlos Enrique Jeronimo, Petroleo Brasileiro SA

Doutorado em Engenharia Quimica. Engenheiro de Processamento de Petroleo da Petrobras.

References

ANVISA. Resolução - RDC nº 45, de 3 de novembro de 2010. Dispõe sobre aditivos alimentares autorizados para uso segundo as Boas Práticas de Fabricação (BPF).

BALARINE, O. Administração e Finanças para Construtores e Incorporadores. Porto Alegre, Edipucrs, 1996. 196p.

CADMAN, D. & AUSTIN-CROWE, L. Property Development. London, E & FN Spon, 1994. 3rd.Ed. 163p.

CASAROTTO FILHO, N.; KOPITTKE, B. H.. Analise de Investimentos. Editora Atlas, São Paulo. 2010. 11 edição. 408 p.

CONAMA. Resolução n. 430, de 13 de maio de 2011. Dispõe sobre as condições e padrões de lançamento de efluentes, complementa e altera a Resolução no 357, de 17 de março de 2005, do Conselho Nacional do Meio Ambiente- CONAMA.

CUENCA, M. A. G.; RESENDE, J. M.; SAGGIN JÚNIOR, O. J. et al. Mercado brasileiro do coco: situação atual e perspectivas. In: ARAGÃO, W. M. Coco: póscolheita. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2002. p. 11-18.

EMBRAPA. Evolução da produção de coco no Brasil e o comércio internacional: panorama 2010. Carlos Roberto Martins, Luciano Alves de Jesus Júnior – Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2011.

FAO 2011. World Production. Disponível em: . Acesso em: janeiro de 2012.

HIRSCHFELD, H. Engenharia Econômica. São Paulo, Atlas, 1984. 3a.Ed. 440p.

IBGE. Produção Agrícola Municipal. Disponível em: . Acesso em: janeiro de 2012.

MAGALHAES, A. L. R. Cana-de-Açúcar em Substituição à Silagem de Milho em Dietas para Vacas em Lactação: Desempenho e Viabilidade Econômica. R. Bras. Zootec., v.33, n.5, p.1292-1302, 2004.

MARQUEZAN, L H. F.; BRONDANI, G. Análise de investimentos. Revista Eletrônica de Contabilidade Curso de Ciências Contábeis UFSM. VOL. iii n. 1 jan-jun/2006.

MORORÓ, R. Industrialização do coco. Revista tecnologia e treinamento. Disponível em: <http://www.tenologiaetreinamento.com.br>. Acesso em: Março de 2012.

SAMANEZ, Carlos Patrício. Matemática Financeira – Aplicações à Análise de Investimentos. 3. ed. São Paulo: Prentice Hall, 2002.

TEIXEIRA, E. A. M. et al. Estudo do processamento e estabilidade de coco ralado. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, Vol. 3, No 1 (1985).

Published

2012-08-27

How to Cite

Jeronimo, C. E., & Coelho, M. S. (2012). SENSITIVITY OF THE TECHNICAL AND ECONOMIC FEASIBILITY STUDY OF A COCONUT PROCESSING AGRIBUSINESS. Economia E Desenvolvimento, 24(1). https://doi.org/10.5902/red.v1i24.5650

Issue

Section

Articles