AGROFORESTRY SYSTEM COFFEE-ARAUCARIA AND ITS EFFECT ON SOIL MICROBIOTA AND THEIR PROCESSES

Authors

  • Rogério Melloni
  • Natália Rodrigues Costa
  • Eliane Guimarães Pereira Melloni
  • Maria Cristina Silva Lemes
  • Maria Inês Nogueira Alvarenga
  • José Nunes Neto

DOI:

https://doi.org/10.5902/1980509832392

Keywords:

soil microorganisms, mycorrhiza, Araucaria angustifolia, Coffea arabica.

Abstract

The effects of agroforestry system (AFS) on soil quality have been studied. However, there is lack of information about the coffee-araucaria system, present in some environments. In order to evaluate the soil quality and its microbiota in these systems and, considering the existence of AFS coffee under two levels of shading by Araucaria (median - CSM, intense – CSI), and the growing in full sun (CSP), in the southern of Minas Gerais state, soil samples were taken from three areas in the summer of  2009 to determine the physical, chemical, and especially microbiological and biochemical attributes (density of bacteria and fungi, phosphate solubilizing, cellulolytic microorganisms, ammonifying microorganisms, denitrifying, total length of extraradical mycelium of arbuscular mycorrhizal – AM - fungi, density of fungal spores, percentage and intensity of root colonization, microbial biomass carbon, microbial activity and metabolic quotient). The coffee-araucaria agroforestry system did not affect the distribution of the microbial groups studied, but the median shading provided a greater accumulation of organic matter in the soil, with a positive effect on its physical attributes and greater mycorrhiza formation.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ANDRADE, S. A. L. et al. Arbuscular mycorrhizal association in coffee. Journal of Agricultural Science, Toronto, v. 147, p. 105-115, 2009.

ANDREAZZA, R. et al. Ocorrência de associação micorrízica em seis essências florestais nativas do estado do Rio Grande do Sul. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 18, n. 3, p. 339-346, 2008.

BABBAR, L. I.; ZAK, D. R. Nitrogen cycling in coffee agroecosystems: net N mineralization and nitrification in presence and absence of shade trees. Agriculture, Ecosystems & Environment, Amsterdam, v. 48, p. 107-113, 1994.

BAYER, C.; MIELNICZUK, J. Dinâmica e Função da Matéria Orgânica. In: SANTOS, G. A.; CAMARGO, F. A. O. Fundamentos da matéria orgânica do solo: ecossistemas tropicais e subtropicais. 2. ed. Porto Alegre: Metrópole, 2008. p. 13-14.

BAYER, C.; MIELNICZUK, J. Dinâmica e função da matéria orgânica. In: SANTOS, G. A.; CAMARGO, F. A. O. Fundamentos da matéria orgânica do solo: ecossistemas tropicais e subtropicais. 2. ed. Porto Alegre: Metrópole, 2008. p. 13-14.

BONFIM, J. A. et al. Fungos micorrízicos arbusculares (FMA) e aspectos fisiológicos em cafeeiros cultivados em sistema agroflorestal e a pleno sol. Bragantia, Campinas, v. 69, n. 1, p. 201-206, 2010.

BREGONCI, I. S.; PELISSARI, S. A. Arborização, quebra-ventos e culturas intercalares. In: COSTA, E. B. (Coord.). Manual técnico para a cultura do café no Estado do Espírito Santo. Vitória: SEAG-ES, 1995. p. 63-67.

CARDOSO, I. M. et al. Distribution of mycorrhizal fungal spores in soils under agroforestry and monocultural coffee systems in Brazil. Agroforestry System, Amsterdam, v. 58, p. 33-43, 2003.

CARNEIRO, M. A. C. et al. Carbono orgânico, nitrogênio total, biomassa e atividade microbiana do solo em duas cronossequências de reabilitação após a mineração de bauxita. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 32, p. 621-632, 2008.

CHAMORRO, T. G.; GALLO, C. A.; LÓPEZ, A. R. Evaluacion economica del sistema agroflorestal cafe associado com nogal. Cenicafé, Manizales, v. 45, n. 4, p. 164-70, 1994.

COLOZZI FILHO, A; BALOTA, E. L. Potencial de inóculo de fungos micorrízicos arbusculares em solo cultivado com cafeeiro e leguminosas de verão. In: REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 5., 1994, Florianópolis. Resumos... Florianópolis: Universidade Federal de Santa Catarina, 1994. p. 17.

COLOZZI FILHO, A. et al. Alterações na biomassa microbiana do solo e em alguns de seus componentes, em função da adubação verde do cafeeiro. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 1., 2000, Poços de Caldas. Resumos Expandidos... Brasília: EMBRAPA CAFÉ; MINASPLAN, 2000. p. 1393-1395.

COLOZZI FILHO, A.; NOGUEIRA, M. A. Micorrizas arbusculares em plantas tropicais: café, mandioca e cana-de-açúcar. In: SILVEIRA, A. P. D.; FREITAS, S. F. (Ed.). Microbiota do Solo e Qualidade Ambiental. Campinas: Instituto Agronômico, 2007. p. 39-56.

COMISSÃO DE FERTILIDADE DO SOLO DO ESTADO DE MINAS GERAIS. Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais: 5. ed. Viçosa, MG: Embrapa; UFV; SBCS, 1999. 359 p.

CORREIA, M. E. F.; ANDRADE, A. G. Formação de Serapilheira e Ciclagem de Nutrientes. In: SANTOS, G. A.; CAMARGO, F. A. O. Fundamentos da matéria orgânica do solo: ecossistemas tropicais e subtropicais. 2. ed. Porto Alegre: Metrópole, 2004. p.137-154.

CUNHA, E. Q. et al. Atributos físicos, químicos e biológicos de solo sob produção orgânica impactados por sistemas de cultivo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 16, p. 56-63, 2012.

CUNHA, R. L. et al. Biomassa e atividade microbiana em Latossolo Vermelho Distroférrico sob cafeeiro em sistema convencional e orgânico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 31., 2005, Guarapari. Anais... Rio de Janeiro: MAA; PROCAFÉ, 2005. p. 366-367.

DORAN, J. W.; ZEISS, M. R. Soil health and sustainability: managing the biotic component of soil quality. Applied Soil Ecology, Amsterdam, v. 15, n. 1, p. 3-11, 2000.

EMBRAPA. Manual de métodos de análise de solo. Rio de Janeiro: Ministério da Agricultura e do Abastecimento, 1997. 212 p.

FASSBENDER, H.W. Modelos edafológicos de los sistemas de producción agroflorestales. 2 ed. Turrialba: Centro Agronômico Tropical de investigación y Enseñanza, 1993. 530 p.

GAMA RODRIGUES, A. C. Sistemas agroflorestais: bases científicas para o desenvolvimento sustentável. Campos dos Goytacazes: Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, 2006.

HAAG, P. H. Ciclagem de nutrientes em florestas tropicais. Campinas: Fundação Cargill, 1975. 144 p.

ILANY, T. et al. Using Agroforestry to improve soil fertility: efects of intercropping on Ilex paraguariensis (yerba mate) plantations with Araucaria angustifolia. Agroforest Systems, Amsterdam, v. 80, p. 399-409, 2010.

JOHNSON, N. C.; PFLEGER, F. L. Vesicular-arbuscular mycorrhiza and cultural stresses. In: BETHLENFALVAY, G. J.; LINDERMAN, R. G. (Ed.). Mycorrhizae in sustainable agriculture. Madison: American Society of Agronomy, 1992. p. 71-99.

LUNZ, A. M. P. Crescimento e produtividade do cafeeiro sombreado e a pleno sol. 2006. 95 f. Tese (Doutorado) - Universidade de São Paulo: Escola Superior de Agricultura, Piracicaba, 2006.

MARTINS, M. Caracterização de sistemas orgânicos de produção de café utilizados por agricultores familiares em Poço Fundo, MG. 2003. 190 f. Tese (Doutorado) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2003.

MATIELLO, J. B. Sistemas de produção na cafeicultura moderna: tecnologias de plantio adensado, renque mecanizado, arborização e recuperação de cafezais. Rio de Janeiro: MM Produções Gráficas, 1995. 102 p.

MATIELLO, J. B. et al. Observações sobre nível de sombreamento em lavoura cafeeira em Pernambuco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 12., Caxambu, 1985. Anais... Rio de Janeiro: MIC; IBC, 1985. p. 14-15.

MATSUMOTO, S. N. Arborização de cafezais no Brasil. Vitória da Conquista: Edições UESB, 2004. 213 p.

MATSUOKA, M.; MENDES, L. C.; LOUREIRO, M. F. Biomassa microbiana e atividade enzimática em solos sob vegetação nativa e sistemas agrícolas anuais e perenes na região de Primavera do Leste (MT). Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 7, p. 425-433, 2003.

MELLONI, R. et al. Avaliação da qualidade de solos sob diferentes coberturas florestais e de pastagem no sul de Minas Gerais. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 32, p. 2461-2470, 2008.

MELLONI, R. et al. Características biológicas de solos sob mata ciliar e campo cerrado no sul de Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 25, p. 7-13, 2001.

MELLONI, R. et al. Métodos de controle de plantas daninhas e seus impactos na qualidade microbiana de solo sob cafeeiro. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 37, p. 66-75, 2013.

MELLONI, R.; CARDOSO, E. J. B. N. Quantificação de micélio extrarradicular de fungos micorrízicos arbusculares em plantas cítricas - II: comparação entre diferentes espécies cítricas e endófitos. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 23, n. 1, p. 59- 67, jan./mar. 1999.

MELLONI, R.; SIQUEIRA, J. O.; MOREIRA, F. M. S. Fungos micorrízicos arbusculares em solos de área de mineração de bauxita em reabilitação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 38, n. 2, p. 267-276, 2003.

MILLER, R. M.; JASTROW, J. D. The application of VA Mycorrhizae to ecossystem restoration and reclamation. In: ALLEN, M. J. (Ed.). Mycorrhizal functioning-an integrative plant-fungal process. New York: Chapman & Hall, 1992. p. 439-467.

MOREIRA-SOUZA, M.; CARDOSO, E. J. B. N. Dependência micorrízica de Araucaria angustifolia (Bert.) O. Ktze. sob níveis de fósforo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 26, p. 905-912, 2002.

MOREIRA-SOUZA, M. et al. Arbuscular mycorrhizal fungi associated with Araucaria angustifolia (Bert.) O. Ktze. Mycorrhiza, New York, v. 13, p. 211-215, 2003.

NESTEL, D.; ALTIERI, M. A. The weed community of Mexican coffee agroecosystems: effect of management upon plant biomass and species composition. Acta Ecologica, Amsterdam, v. 13, n. 6, p. 715-726, 1992.

OLIVEIRA, C. C. et al. Sombreamento de café (Coffea arabica L.) por araucária (Araucaria angustifolia L.) e seus efeitos na macrofauna e atributos físicos do solo. Revista Brasileira de Geografia Física, Recife, v. 9, n. 6, p. 1668-1676, 2016.

PEREZ, K. S.; RAMOS, M. L. G.; MCMANUS, C. Carbono da biomassa microbiana em solo cultivado com soja sob diferentes sistemas de manejo nos Cerrados. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 39, p. 567-573, 2004.

PIMENTEL, M. S. et al. Bioindicators of soil quality in coffee organic cultivation systems. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 46, n. 5, p. 546-553, 2011.

POUYÚ-ROJAS, E.; SIQUEIRA, J. O. Micorriza arbuscular e fertilização do solo no desenvolvimento pós-transplante de mudas de sete espécies florestais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 35, p. 103-114, 2000.

RICCI, M. S. F. et al. Cultivo orgânico de cultivares de café a pleno sol e sombreado. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 41, p. 569-575, 2006.

SAGGIN JÚNIOR, O. J.; SIQUEIRA, J. O. Micorrizas arbusculares em cafeeiro. In: SIQUEIRA, J. O. (Ed.). Avanços em fundamentos e aplicação de micorrizas. Lavras: Universidade Federal de Lavras, 1996. p. 203-254.

SEVERINO, L. S.; OLIVEIRA, T. S. Sistema de cultivo sombreado do cafeeiro (Coffea arabica L.) na região de Baturité, Ceará. Revista Ceres, Viçosa, MG, v. 46, p. 635-652, 1999.

SILVA, C. F. et al. Carbono orgânico total, biomassa microbiana e atividade enzimática do solo de áreas agrícolas, florestais e pastagem no médio Vale do Paraíba do Sul (RJ). Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 36, n. 6, p. 1680-1689, 2012.

SILVA, R. R. et al. Biomassa e atividade microbiana em solo sob diferentes sistemas de manejo na região fisiográfica Campos das Vertentes – MG. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 34, n. 5, p. 1585-1592, 2010.

SIQUEIRA J. O.; SAGGIN JÚNIOR, O. J. The importance of mycorrhizae association in natural low-fertility soils. In: MACHADO, A. T. et al. Proceedings International Symposium on Environmental Stress: Maize in Perspective. Brazil/México. [s. l.]: EMBRAPA; CYMMYT; UNDT, 1995. p. 240-280.

SMITH, S. E.; READ, D. J. Mycorrhizal symbiosis. 2nd. ed. London: Academic Press, 1997. 605 p.

THEODORO, V. C. A. Transição do manejop de lavoura cafeeira do sistema convencional para o orgânico. 2006. 142 f. Tese (Doutorado) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2006.

ULBRICH, A. V. et al. Ação do imazapic+imapyr sobre a tiririca (Cyperus rotundus) e os desnitrificantes em milho. Planta Daninha, Viçosa, MG, v. 22, p. 577-582, 2004.

VALADARES, R. B. S.; MESCOLOTTI, D. L. C.; CARDOSO, E. J. B. N. Micorrizas. In: CARDOSO, E. J. B. N.; ANDREOTE, F. D. Microbiologia do solo. 2. ed. Piracicaba: Esalq, 2016. p. 179-196.

VENZKE FILHO, S. P. et al. Biomassa microbiana do solo em sistema de plantio direto na região de Campos Gerais - Ribagi, PR. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 32, p. 599-610, 2008.

WOHLENBERG, E. V. et al. Dinâmica da agregação de um solo franco-arenoso em cinco sistemas de culturas em rotação e em sucessão. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 28, p. 891-900, 2004.

YOUNG, A. Tropical soils and soil survey. Cambridge: Cambridge University Press, 1976. 468 p.

ZANGARO, W. et al. Root mycorrhizal colonization and plant responsiveness are related to root plasticity, soil fertility and successional status of native woody species in southern Brazil. Journal of Tropical Ecology, Cambridge, v. 23, p. 53-62, 2007.

Published

2018-06-29

How to Cite

Melloni, R., Costa, N. R., Melloni, E. G. P., Lemes, M. C. S., Alvarenga, M. I. N., & Nunes Neto, J. (2018). AGROFORESTRY SYSTEM COFFEE-ARAUCARIA AND ITS EFFECT ON SOIL MICROBIOTA AND THEIR PROCESSES. Ciência Florestal, 28(2), 784–795. https://doi.org/10.5902/1980509832392

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)