Contribuição dos estudos culturais na análise da identidade cultural através do patrimônio gastronômico moçambicano na mídia televisiva
DOI:
https://doi.org/10.5902/2175497787017Keywords:
Identidade cultural, Estudos Culturais, Patrimônio gastronômico, MoçambiqueAbstract
This text aims to provide a theoretical reflection around Cultural Studies and verify the extent to which this field can contribute to ongoing research into Mozambique's cultural identity through its gastronomic heritage. At this point, we were able to make a very rich approach around the central concepts of Cultural Studies and understand how to build an appropriate methodology for the study.
Downloads
References
BAPTISTA, M. M. Estudos culturais: o quê e o como da investigação, Carnets, Cultures littéraires: nouvelles performances et développement, nº spécial, automne / hiver, p. 451-461, 2009.
CARVALHO, E. R. de. ESCOSTEGUY, Ana C. Estudos culturais: uma perspectiva histórica. In: Cartografias dos estudos culturais. Uma versão latino-americana. História Revista, Goiânia, v. 7, n. 1, 2010.
HALL, S. Estudos culturais e seu legado teórico. In: HALL, Stuart. Da diáspora: identidades e mediações culturais. Belo Horizonte/Brasília: Editora UFMG/UNESCO, 2003.
ISEQUIEL, P. karakata com tocossado: identidades, memórias e territorialidades entre os amakhuwas do norte de moçambique a partir da gastronomia. In: FIGUEIRA, M. C.; CHIATTONE, P.V. (orgs.). Patrimônio gastronômico [livro eletrônico] 1. ed. Pelotas, RS: Ed. dos Autores, 2021.
LANGA, S. J. A televisão e a educação para valores da cultura local em Moçambique: um estudo a partir da grelha de programação de três canais de televisão (tvm, miramar e stv). Tese (Doutorado em Educação) - Universidade Eduardo Mondlane. Maputo. 2023.
LISBOA, F.F.L. Contribuições dos Estudos Culturais para a construção de um protocolo de pesquisas voltado à produção de sentidos. Questões Transversais. Vol. 8, nº 16, julho-dezembro. 2020.
LOPES, E. R.; SIMÔES, J. T. a importância do património gastronómico para o desenvolvimento territorial. In: FIGUEIRA, M. C.; CHIATTONE, P.V. (orgs.). Patrimônio gastronômico [livro eletrônico] 1. ed. Pelotas, RS: Ed. dos Autores, 2021.
MULLER S. G.; AMARAL, F. M.; REMOR C. A. Alimentação e Cultura: Preservação da Gastronomia Tradicional. Anais do VI Seminário de pesquisa em turismo do Mercosul. Fazeres e saberes no turismo: interfaces. Caxias do Sul, RS. 9 e 10 de julho de 2010.
WILLIAMS, Raymond. La larga revolución. Buenos Aires, Nueva Visión. 2003.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Animus. Revista Interamericana de Comunicação Midiática
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors of texts approved by the referees of Animus - Inter-American Journal of Media Communication automatically concede, and without any charge, the right to the first publication of the submitted material.