The place of production and consumption in short circuits

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2359043229113

Keywords:

Short circuit, Localities, Places, Popular, Development

Abstract

The disregard and disinterest that human elements and localities have received in recent times stems from the intense centrality attributed to the world financial system, a strategy that involves all intentions in favor of the insatiable eagerness for profit. In this sense, the present study has as objective to discuss the importance that the short circuits of production and consumption present to the local scale, favoring the socioeconomic dynamization of places previously isolated financially. This discussion was based on bibliographical research, based on materials already published on this subject, a theoretical basis that give more validity to the reflections listed here. In the course of the research, it was evident that the complexity of the existing links in the local scale are the main responsible for the realization and consolidation of the short circuits of production and consumption, a particularity that requires of its actors and social authors a singular understanding of their respective territorialities . Finally, the attempt here was not to de-characterize the importance of long circuits of production and consumption, but only to discuss the importance of short circuits in the social emancipation of the subjects and socioeconomic development of the places, a social structuring that considers and allows the balanced existence of these two types of production and consumption circuits.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALBAGLI, S. Globalização e espacialidade: o novo papel do local. In: CASSIOLATO, J. E.; LASTRES, H. (Org.). Globalização & inovação localizada: experiências de sistemas locais no Mercosul. Brasília: IBTC/MCT, 1999.

ÁVILA, V. F. Cultura, desenvolvimento local, solidariedade e educação. I Colóquio Internacional de Desenvolvimento Local: O desenvolvimento na perspectiva do desenvolvimento humano. UCDB, 2003. Disponível em: http://www.ucdb.br/coloquio. Acesso em: 11 set. 2017.

ÁVILA, V. F. Pressupostos para a formação educacional em desenvolvimento local. Revista Internacional de Desenvolvimento Local - Interações. Campo Grande. v. 1, n. 1, set., 2000.

ÁVILA, V. F. No município sempre a educação básica do Brasil. 2.ed. (revisada e ampliada). Campo Grande, UCDB, 1999 (1.ed.: 1985).

AZEVEDO, C. La configuración de los circuitos “de proximidad” em el sistema alimentario: tendencias evolutivas. Documentos de Análisis Geográfica, Barcelona, n. 54, p. 11 - 32, 2009.

BAVA, S. C. Circuitos Curtos de Produção e Consumo. In: BARTELT. D. D. (org). Um Campeão Visto de Perto: Uma Análise do Modelo de Desenvolvimento Brasileiro, Rio de Janeiro/RJ: Heinrich-Böll-Stiftung, Editora e Gráfica, 2012.

BORN, B.; PURCELL, M., M. Food Systems and the Local Trap. In: INGLIS, D. e GIMLIN, D. (Ed.). The globalization of food. Oxford: Berg, 2009.

BRANDENBURG, A. Do rural tradicional ao rural socioambiental. Ambiente e Sociedade, v. 13, p. 417-428, 2010. Disponível em: http://www. scielo.br/pdf/asoc/v13n2/v13n2a13.pdf. Acesso em: 19 set. 2017.

CHAFFOTTE, L.; CHIFFOLEAU, Y. Circuits courts et ventedirecte: définition, typologie et évaluation. Cahiers de l’Observatoire CROC, Montpellier, n. 1 et 2, p. 1-8, fév.-mar., 2007.

CHRISTOPHER, M. Logística e gerenciamento da cadeia de suprimentos. Criando redes que agregam valor. 2. ed. São Paulo: Ed. Thomson Learning, 2007.

COSTA, F. N. Comportamentos dos investidores: do homo economicus ao homo pragmaticus. Texto para Discussão. IE/UNICAMP n. 165, ago 2009. Disponível em: https:// fernandonogueiracosta.files.wordpress.com/2014/01/comportamentos-dos-investidores-tdie-1 65.pdf. Acesso em: 12 set. 2017.

COSTABEBER, J. A.; CAPORAL, F. R. Possibilidades e alternativas do desenvolvimento rural sustentável. I Congresso Internacional sobre Agricultura Familiar e Desenvolvimento Rural Sustentável. Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS. dez./2002.

CRISTÓVÃO, A.; TIBÉRIO, L. (2009). “Comprar Fresco, Comprar Local”: Será que temos algo a aprender com a experiência americana? In Moreno, L., M. M. Sanchez e O. Simões (Coord.). Cultura, Inovação e Território, O Agroalimentar e o Rural, pp. 27-34. Lisboa: SPER.

DAROLT, M. R. Circuitos curtos de comercialização de alimentos ecológicos: reconectando produtores e consumidores. In: NIEDERLE, P. A.; ALMEIDA, L. DE; VEZZANI, F. M. (Orgs.). Agroecologia: praticas, mercados e políticas para uma nova agricultura. Curitiba: Kairós, 2013.

DAROLT, M. R. Conexão Ecológica: novas relações entre produtores e consumidores. Londrina: IAPAR, 2012.

DGADR (Direção Geral de Agricultura e Desenvolvimento Rural). Circuitos Curtos Alimentares, Portugal. 2012. Disponível em: http://www.dgadr.gov.pt/. Acesso em: 19 set. 2017.

FISCHER, T. (org.). Gestão do desenvolvimento e poderes locais – marcos teóricos e avaliação. Salvador: Casa da Qualidade, 2002.

FRANÇOIS, M. Comercializar os produtos locais: circuitos curtos e circuitos longos. Inovação no meio rural. Caderno nº 7. Observatório Europeu LEADER. Julho de 2000.

GONZÁLEZ, R. R. Similitudes y diferencias de los programas de desarrollo local en Europa y América Latina. ¿Es posible establecer comparaciones? Interações: Revista Internacional de Desenvolvimento Local, Campo Grande, MS, v.1, n.1, p.7-12, set., 2000.

GUZMÁN, E.S.; MONTIEL, M.S.; HERNÁNDEZ, D.G.; SÁNCHEZ, I.G.; COLLADO, A.C. Canales Cortos de Comercialización Alimentaria en Andalucia. Instituto de Sociología y Estudos Campesinos. Universidad de Córdoba. Fundación Pública Andaluza Centro de Estudios Andaluces: Sevilla, IFO 14, 2012.

HOBSBAWM, E. J. A Era dos Extremos: o breve século XX 1914-1991. São Paulo: Cia. das Letras, 1995.

LESBAUPIN, I. Por novas concepções de desenvolvimento. In: ABONG. Por um outro desenvolvimento. SP: Maxprint Editora e Gráfica, 2012.

LÖWY, M. “Ecossocialismo: alternativas de desenvolvimento para superar o modelo produtivista-consumista”. In: ABONG. (org.). Por um outro desenvolvimento. SP: Maxprint Editora e Gráfica, 2012.

MAUSS, M. Ensaio sobre a dádiva. traduzido por António Filipe Marques. 1. ed. Lisboa, 70, 2013.

MODEL, P. A.; DENARDIN, Valdir F. Agricultura familiar e a formação de circuitos curtos de comercialização através das feiras livres: o caso da Matinfeira - PR. In: Encontro Internacional sobre Gestão Empresarial e Meio Ambiente (ENGEMA), 2014, São Paulo. Anais XVI Engema, 2014. Disponível em: http://www.engema.org.br/XVIENGEMA/456.pdf. Acesso em: 19 set. 2017.

MURDOCH, J. MARSDEN, T., and BANKS, J. 2000. Quality, nature, and Embeddedness: some theoretical considerations in the context of the food sector, Economic Geography, 76/2: 107-25

NORBERG-HODGE, H. MERRIFIELD, T., and GORELICK, S. 2002 Bringing the food economy home: local alternatives to global Agribusiness, London: ZED Books

PEREZ-CASSARINO, J.; FERREIRA, A. D. D. Agroecologia, construção social de mercados e a constituição de sistemas agroalimentares alternativos: uma leitura a partir da Rede Ecovida de Agroecologia. In: NIEDERLE, P. A.; ALMEIDA, L. DE; VEZZANI, F. M. (Org.). Agroecologia: praticas mercados e políticas para uma nova agricultura. Curitiba: Kairós, 2013. p. 171-213.

PLOEG, J. D. V. D. Camponeses e impérios alimentares: lutas por autonomia e sustentabilidade na era da globalização. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2008.

SABOURIN, E. Teoria da Reciprocidade e sócio-antropologia do desenvolvimento. Revista Sociologias, Porto Alegre, v. 13, n. 27, p. 24 - 51, 2011. Disponível em: http://www.seer.ufrgs.br /index.php/sociologias/article/view/22435/13008. Acesso em: 9 set. 2017.

SERVA, M. R. O. O fenômeno das organizações substantivas. Revista de Administração de Empresas, São Paulo, v.33, n.2, mar./abr.,1993.

SEVERINO, A. J. Metodologia do Trabalho Científico. São Paulo: Cortez, 2007.

SILVA, P. R. Consciência e Abundância. 2 ed. Niterói, 2006.

Published

2019-02-12

How to Cite

Oliveira, Émerson D. de. (2019). The place of production and consumption in short circuits. Revista De Gestão E Organizações Cooperativas, 5(10), 65–78. https://doi.org/10.5902/2359043229113