Experimental study of the effect of temperature on the drying process and volume shrinkage of oats

Authors

  • Camila Nicola Boeri Di Domenico Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, PR, Brazil
  • Laís Fabiana Serafini Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, PR, Brazil
  • Maurício Bavaresco Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, PR, Brazil

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117028318

Keywords:

Drying, Oats, Volume shrinkage

Abstract

This study aimed to determine the effect of air temperature on the drying kinetics and volume shrinkage of oat grains. Grains with an initial moisture content of 17% (db) were selected and dried in a forced air circulation oven under three temperature conditions: 65, 75 and 85ºC. To ascertain the volume shrinkage, the grains were dried in trays and then placed in a graduated cylinder. Volume reduction of the grains was monitored throughout the drying process. As the temperature of the drying air increased, the time of the reduction process decreased. The rate of volume shrinkage decreased during drying and this effect was intensified with increasing temperature.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Afonso Júnior, P.C.; Corrêa, P.C.; Pinto, F.A.C.; Sampaio, C.P. Shrinkage evaluation of five different varieties of coffee berries during the drying process. Biosystems Engineering, v.86, p.481-485, 2003.

Araújo, W.D.; Goneli, A.L.D.; Souza, C.M.A.; Gonçalves, A.A.; Vilhasantis, H.C.B. Propriedades físicas dos grãos de amendoim durante a secagem. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.18, p.279–286, 2014.

Fontaneli, R.S.; Fontaneli, R.S.; Silva, G. da; et al. Avaliação de cereais de inverno para duplo propósito. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 31, n. 1, 1996.

Goneli, A.L.D.; Corrêa, P.C.; Magalhães, F.E.A.; Baptestin, F.M. Contração volumétrica e forma dos frutos de mamona durante a secagem. Acta Scientiarum. Agronomy, v.33, p.1-8, 2011.

Goneli, A.L.D.; Corrêa, P.C; Resende, O.; Reis Neto, S.A. Estudo da difusão de umidade em grãos de trigo durante a secagem. Ciência Tecnologia Alimento, Campinas, v.27, p. 135-140, 2007.

Hall, C. W. Drying and storage of agricultural crops. Westport: AVI, 1980. 381p.

Mcminn, W. A. M.; Magee, T. R. A. Physical characteristics of dehydrated potatoes - part I. Journal of Food Engineering, London, v.33, n.1-2, p.37-48, 1997.

Matzenbacher, R.G. A cultura da aveia no sistema plantio direto. Cruz Alta: FUNDACEP - FECOTRIGO, 1999. 200 p.

Oliveira, D.E.C.; Resende. O.; Smaniotto, T.A.S.; Siqueira, V.C.; Neto, C.A.J. Alterações morfométricas em grãos de soja durante o processo de secagem. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, p. 975-984. 2013.

Resende, O.; Corrêa, P. C.; Goneli, A. L. D.; Cecon, P. R. Forma, tamanho e contração volumétrica do feijão (Phaseolus vulgaris L.) durante a secagem. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v.7, p.15-24, 2005.

Ruffato, S.; Corrêa, P. C.; Martins, J. H.; Mantovani, B. H. M.; Silva, J. N. Influência do processo de secagem sobre a massa específica aparente, massa específica unitária e porosidade de milho-pipoca. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v.3, n.1, p.45-48, 1999.

Siqueira, V. C.; Resende, O; Chaves, T. H. Propriedades físicas das sementes de pinhão-manso ao longo da secagem em diferentes temperaturas. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, p. 2705-2714, 2012.

Smaniotto, T. A. S. Secagem e armazenamento de grãos de girassol. Tese de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciências Agrárias do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Rio Verde, 2016.

Downloads

Published

2017-12-20

How to Cite

Domenico, C. N. B. D., Serafini, L. F., & Bavaresco, M. (2017). Experimental study of the effect of temperature on the drying process and volume shrinkage of oats. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 21(3), 259–264. https://doi.org/10.5902/2236117028318

Issue

Section

ENVIRONMENTAL THECNOLOGY