Thermal degradation of brick made of soil and cassava wastewater

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117018098

Keywords:

Red clay, Thermogravimetry, Thermal analysis bricks

Abstract

The objective of this research was to evaluate the thermal degradation of brick made from red clay and cassava wastewater. The analyzes were performed following the methods of thermogravimetry (TG) and differential scanning calorimetry (DSC), which were repeated using conventional bricks for comparative evaluation of the results to different reasons and heating. Thesamples comprised 92% of clay and 8% water (AA) and 92% of clay and 8%cassava wastewater (AM) had lower thermal stability, with an average loss of 7.93% mass degradation occurring between room temperature and 1000 °C, being visible and acceptable state that occur in three stages associated with the loss of volatilization ofsolvents, most AA, and burning the organic material, for AM most especially, as well as the oxides formed during the process. DSC curves were identified by an endothermic reaction associated with the first mass loss, and two reactions in the intermediate region of the curve, an endothermic and an exothermic connected the second bereavement

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Author Biographies

Narcísio Cabral de Araújo, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB

Engenheiro Sanitarísta e Ambiental, graduado pela Universidade Estadual da Paraíba (2011); Mestre em Engenharia Civil e Ambiental, pós-graduado pela Universidade Federal de Campina Grande (2014) e Doutorando em Engenaria Agrícola, pela Universidade Federal de Campina Grande (2014-2017).

Abílio José Procópio Queiroz, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB

Engenheiro Sanitarísta e Ambiental, graduado pela Universidade Estadual da Paraíba; Mestre e Doutorando em Ciência e Engenharia de Materiais, Universidade Federal de Campina Grande.

Alana Pereira Ramos, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB

Engenheira de Materiais; Mestra e Doutoranda em Ciência e Engenharia de Materiais, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG).

Renato Correia dos Santos, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB

Engenheiro de Materiais; Mestre e Doutorando em Ciência e Engenharia de Materiais, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG).

Josué da Silva Buriti, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB

Graduado em Química Industrial pela Universidade Estadual da Paraíba, Mestre em Ciência e Tecnologia Ambiental pela Universidade Estadual da Paraíba e Doutorando em Ciência e Engenharia de Materiais pela Universidade Federal de Campina Grande.

Antônia Araújo Gomes, Universidade Estadual da Paraíba, Belém, PA

Possui graduação em Serviço Social pela Universidade Estadual da Paraíba (2005). Especialista em Gestão em Saúde ENSP/FIOCRUZ ESCOLA NACIONAL DE SAUDE PÚBLICA SERGIO AROUCA (RJ) modalidade EAD - 2010 Especialista em Educação Básica UEPB.

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Published

2015-09-28

How to Cite

Araújo, N. C. de, Queiroz, A. J. P., Ramos, A. P., Santos, R. C. dos, Buriti, J. da S., & Gomes, A. A. (2015). Thermal degradation of brick made of soil and cassava wastewater. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 19(3), 861–870. https://doi.org/10.5902/2236117018098

Issue

Section

ENVIRONMENTAL THECNOLOGY