THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS

Authors

  • Renata Rojas Guerra Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
  • Jackeline Karsten Kirinus Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
  • Andréa Cristina Dörr Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
  • José Laerte Nörnberg Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

DOI:

https://doi.org/10.5902/223611708814

Keywords:

Bovinos, Consumo de Carne, Estudantes, Elasticidade Renda, Elasticidade Preço.

Abstract

http://dx.doi.org/10.5902/223611708814

The beef is a food of great relevance in the Brazilian diet. In this sense, the objective of this study was to consider the influence of students in determining the consumption of beef in Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil, and to estimate income and price elasticities for the demand for this product through the model regression of log-linear plus a dummy variable. To this end, we collected primary data through forms applied to students of Federal University of Santa Maria, Brazil (UFSM) distributed in supermarkets and consumers around the city. Data collection occurred from March to April 2011. The results confirmed the existence of differences between the consumption behavior of both strata. The growth rate of the amount of beef consumed by the inhabitants of Santa Maria is 37.9% lower for students than for the rest of the population. For other variables, confirmed the existence of a significant relationship between these, so their coefficients of elasticity were about -0.33% to 0.087% and prices for the income elasticity. It can be concluded that the population of the municipality of Santa Maria, RS comprises a significant portion of students and they often have a different consumption pattern, which can influence the behavior of the demand curve for food in the city.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BARBETTA, P. A. Estatística Aplicada às Ciências Sociais. 7. ed. Florianópolis: Ed. da UFSC, 2008.

BARCELLOS, M. D. de. “Beef-lover”: Um estudo cross-cultural sobre o comportamento de consumo de carne bovina. [Tese de Doutorado]. Porto Alegre (RS): Universidade Federal do Rio Grande do Sul; 2007.

BORGES, C. M.; LIMA FILHO, D. de O. Hábitos alimentares dos estudantes universitários: um estudo qualitativo. In: SEMINÁRIOS DE ADMINISTRAÇÃO, São Paulo. Anais..., São Paulo: FEA/USP, 2004.

BLUNDELL, R. Theory and Empirical Evidence – a Survey. The Economic Journal, v. 98, n. 389, p. 16-65, 1988.

CARVALHO, T. B. de.; BACCHI, M. R. P. Estudo da Elasticidade-Renda da Demanda de Carne Bovina, Suína e de Frango no Brasil. XLV Congresso Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural, Londrina – PR, 2007.

ENGEL, J.; BLACKWELL, R.; MINIARD, P. Comportamento do consumidor. 8. ed. Rio de Janeiro: Livros Técnicos e Científicos, 2000.

GUJARATI, D.; PORTER, D. Econometria Básica. 5. Ed. Porto Alegre: AMGH, 2011.

IBGE. Censo Demográfico de 2000. Disponível em: <http://ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/acao/default_censo_2000.shtm>. Acesso em: 03 abr. 2011.

IBOPE. Instituto Brasileiro de Opinião Pública e Estatística. 2008. Disponível em:

<http://www.ibope.com.br/opiniao_publica/downloads/ibope_inteligencia_wwf_jun06.pdf>. Acesso em: 17 ago. 2011.

MAPA. MINISTÉRIO DA AGRICULTURA PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Mercado Interno. 2011. Online. Disponível em: <http://www.agricultura.gov.br/animal/mercado-interno>. Acesso em: 15 mai. 2012.

MONTEIRO, M. R. P.; ANDRADE, M. L. de O.; ZANIRATI, V. F.; SILVA, R. R. Hábito e consumo alimentar de estudantes do sexo feminino dos cursos de Nutrição e de Enfermagem de uma universidade pública brasileira. Revista APS, v. 12, n. 3, p. 271-277, 2009.

PREFEITURA MUNICIPAL DE SANTA MARIA. Mapa da Divisão Urbana de Santa Maria. Disponível em: <http://www.santamaria.rs.gov.br/docs/mapa_divisao_urbana.pdf>. Acesso em: 03 abr. 2011.

ROPPA, B. F. Evolução do consumo de gasolina no Brasil e suas elasticidades: 1973 a 2003. Rio de Janeiro: UFRJ, 2005. (Monografia de Bacharelado do Instituto de Economia), Universidade Federal do Rio de Janeiro, 2005.

SHETH, J.; MITTAL, B.; NEWMAN, B. Comportamento do cliente: indo além do comportamento do consumidor. São Paulo: Atlas, 2001.

SCHNEIDER, L. Estimativa dos Gastos dos Alunos da UFSM (2002): Aplicação da Amostragem Estratificada Proporcional.Santa Maria: UFSM, 2004. (Monografia apresentada ao Curso de Especialização em Estatística e Modelagem Quantitativa), Universidade Federal de Santa Maria, 2004.

SILVEIRA, V. C. P.; VIANA, J. G. A; WERNER JUNIOR, C. Preço pago pelo consumidor de carne bovina nas diferentes regiões econômicas do Rio Grande do Sul, Brasil. Ciência Rural, v. 39, n. 4, p. 1201-1207, 2009.

USDA. UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE. Livestock and poultry: word markets and trade. Washington: D.C, 2011. Online. Disponível em: <http://www.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_poultry.pdf> . Acesso em: 03 mar. De 2012.

USDA. UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE.. Foreign Agricultural Service: Global Agricultural Information Network. Washington, D.C., 2012. Online. Disponível em:

<http://gain.fas.usda.gov/Recent%20GAIN%20Publications/Livestock%20and%20Products%20Semiannual_Brasilia_Brazil_1-3-2012.pdf>. Acesso em: 09 mar. 2012.

WHITE, H. A heteroskedasticity-consistent covariance matrix and a direct test for heteroskedasticity. Econometrica, v.48, p. 817–838, 1980.

Published

2013-06-03

How to Cite

Guerra, R. R., Kirinus, J. K., Dörr, A. C., & Nörnberg, J. L. (2013). THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 11(11), 2479–2492. https://doi.org/10.5902/223611708814

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >>