Adsorption of red cabbage dye through of coal from pequi bark (Caryocar brasiliense)
DOI:
https://doi.org/10.5902/2236117015748Keywords:
Agricultural waste, Anthocyanins, Adsorption, Isotherms, DSC / TGA.Abstract
Adsorption is a surface phenomenon operation involves a contact between fluid and solid phases, as a result, a mass transfer from the fluid phase to the solid surface. The charcoal is one of the most utilized materials for this purpose. Some agricultural and industrial waste, due to the common existence of carbon in its composition, can be used for this purpose, avoiding its disposal on the environment. As an example, the ‘Pequi’ rind could be used as an alternative charcoal adsorbent, allowing a technology aggregation and value for this byproduct. The present work aimed to study the anthocyanins adsorption from red cabbage extract through the charcoal made from 'Pequi' rind. The results obtained were: The DSC and TGA characterization, the peak of the exothermic sample was around 440 °C and it was obtained a residual amount of inorganic compounds of 3.173%. In the tests of the kinetic, the equilibrium time was 150 minutes for different concentrations of dye and the determination of Langmuir and Freundlich isotherms parameters, the best results were obtained using the Freudnlich model. As a conclusion from the overall results, the ‘Pequi’ rind could be used as an alternative for red cabbage dye separation (red cabbage anthocyanins) of sugar for food purposes.Downloads
References
BOBBIO, P. A.; BOBBIO, F. O. Química do processamento de alimentos. 3. ed. São Paulo: Varela, 143 p. 2001.
BRIDLE, P.; TIMBERLAKE, C. F. Anthocyanins as natural food colours – selected aspects. Food Chemistry, v.58, n.1-2, p. 103-109, 1997.
COUTINHO, M. R. Obtenção de antocianinas presentes no repolho roxo (Brassica oleracea). 2002. 80f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC, 2002.
FERREIRA, F. R.; BIANCO, S.; DURIGAN, J.F.; BELINGIERI, P.A. Caracterização física e química de frutos maduros de pequi. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, Campinas, Anais. Campinas: Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 2, p. 643-646, 1988.
FOSSEN, T.; CABRITA, L.; ANDERSEN, O. M. Colour and stability of pure anthocyanins infuenced by pH including the alkaline region. Food Chemistry, v. 63, n.4, p. 435-440, 1998.
GERMÁN-HEINS, J.; FLURY, M. Sorption of Brilliant Blue FCF in soils as affected by pH and ionic strength. Geoderma, v. 97, p. 87-101, 2000.
HARRIS, R. G.; WELLS, J. D.; JOHNSON, B. B. Selective adsorption of dyes and other organic molecules to kaolinite and oxide surfaces, Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, v. 180, p. 131-140, 2001.
INCE, N. H.; APIKYAN, I. G. Combination of activated carbon adsorption with light-enhanced chemical oxidation via hydrogen peroxide. Water Research, v.34, n.17, p. 4169-4176, 2000.
LOPES, T.J., Adsorção de antocianinas do repolho roxo em argilas. 2002. 121f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Química) – Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC, 2002.
LOPES, T.J.; QUADRI, M.G.N.; QUADRI, M.B. Estudo Experimental da Adsorção de Antocianinas Comerciais de Repolho Roxo em Argilas no Processo em Batelada Brazilizan Journal of Food Technology, v.9, n.1, p. 49-56, 2006.
LUTZ, INTITUTO ADOLFO. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. São Paulo: ANVISA, 2008.
MORITA, T; ASSUMPÇÃO, R. M. V., Manual de soluções, reagentes e solventes: padronização, preparação, purificação com indicadores de segurança e de descarte de produtos químicos, 2ª. edição. São Paulo: Editora Blucher, 2007.
OLIVEIRA, M. E. B.; GUERRA, N. B.; BARROS, L. M.; ALVES, R. E. Aspectos agronômicos e de qualidade do pequi. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 32 p. Documentos, 113, 2008.
OZELA, E. F. Caracterização de flavonóides e estabilidade de pigmentos de frutos de bertalha (Basella rubra, L.). 2004. 88 f. Tese (Doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG, 2004.
PATIAS, S.G.O. Obtenção de carvão adsorvente oriundo da casca de pequi (Caryocar brasiliense) com aplicação no tratamento de efluente através do processo de adsorção. 2012. 89f. Monografia (Bacharelado em Engenharia de Alimentos) – Universidade Federal do Mato Grosso, Barra do Garças, MT, 2012.
QUADRI, M.B., 2001. Comunicação pessoal. E-mail: m-quadri@enq.ufsc.br
RIBEIRO, E. P., SERAVALLI, E. A. G. Química de alimentos. 2. ed. São Paulo: Edgard Blucher, 2007.
SANTOS, F. A.; SALLES, J. R. J.; CHAGAS FILHO, E.; RABELO, R. N. Análise qualitativa das polpas congeladas de frutas produzidas pela SUFRUTS, MA. Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v. 18, n. 119, p.14-22, 2004.
SANTOS, G. R. ; Dias, S.S.; CONSTANT, P.B.L.; SANTOS, J.A.B., Caracterização físico-química do repolho roxo (Brassica oleracea). Anais do Simpósio Internacional de Inovação Tecnológica-SIMTEC, v. 1, n. 1, p. 763-765. 2013.
SONDHEIMER, E.; KERTESZ, Z. I. The Anthocyanin of Strawberries, Journal of the American Chemical Society, v. 70, n. 3476, 1948.
TRAMONTIN, D. P.; PETERSON, M.; PIZZOLO, J. P.; PIZZOLO J. P.. Adsorção do corante básico (azul de metileno) por carvão ativado preparado a partir de finos de carvão. III Congresso Brasileiro De Carvão Mineral. Gramado, RS. 2011.
TREYBAL, R. E. Mass Transfer Operations. McGraw-Hill Book Company, New York, 1980.
VERA, R.; NAVES, R. V.; NASCIMENTO, J. L.; CHAVES, L. J.; LEANDRO, W. M.; SOUZA, E. R. B., Caracterização física de frutos do pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.) no estado de Goiás. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 35, n.2, p.71-79, 2005.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
DECLARATION