IMPLICATIONS OF THE QUALITY OF THE PRODUCTION PROCESS ARTISAN CHEESE SERRANO

Authors

  • Bianca Pinto Pereira Secretaria de Agricultura do município de Cambará do Sul, RS
  • Tatiana Regina Vieira Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Joice Zagna Valent Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Adriano Bruzza Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Saionara Araújo Wagner Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Andrea Troller Pinto Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Verônica Schmidt Universidade Federal do Rio Grande do Sul

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117013183

Keywords:

Cheese, quality, handmade production.

Abstract

The Serrano Handmade Cheese (SHC) is a product manufactured on high altitude fields in southernmost Brazil. This region is formed by northeastern Rio Grande do Sul and Santa Catarina Southern Plateau. Originally, this was a overplus good exchanged for another goods by drovers of this region. Currently, the SHC may be responsible for up to 60% of properties income. The SHC is produced with raw milk from cattle ranching within the property. Thus, was performed a descriptive study of literature review aiming to describe the production process of Serrano Handmade Cheese. A look on product quality and food safety theoretical contribuiton was sought also. Considering the technical regulation development to SHC some properties has build appropriate production environments. Those actions are aiming quality and safety of the cheese made. The implementation of Good Agricultural Practice has shown significant quality improvement of the milk used to produce this cheese. The implementation of Good Manufacturing Practice is under study in these producing properties.

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Author Biographies

Bianca Pinto Pereira, Secretaria de Agricultura do município de Cambará do Sul, RS

Médica Veterinária, Mestre em Ciências Veterinárias

Tatiana Regina Vieira, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Graduanda em Medicina Vetrinária, Bolsista de Iniciação Científica CNPq-UFRGS

Joice Zagna Valent, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Bióloga, Mestre em Agronegócios

Adriano Bruzza, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Médico Veterinária e Engenhiro Agrícola, Mestrando em Ciências Veterinárias - UFRGS

Saionara Araújo Wagner, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Médica Veterinária, Doutora em Ciências Veterinárias, Professora da Faculdade de Veterinária da UFRGS

Andrea Troller Pinto, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Médica Veterinária, Doutora em Tecnologia de Alimentos, Professora da Faculdade de Veterinária da UFRGS

Verônica Schmidt, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Médica Veterinária, doutora em Ciências Veterináias (UFRGS). Professora da Faculdade de Veterinária da UFRGS

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Published

2014-06-05

How to Cite

Pereira, B. P., Vieira, T. R., Valent, J. Z., Bruzza, A., Wagner, S. A., Pinto, A. T., & Schmidt, V. (2014). IMPLICATIONS OF THE QUALITY OF THE PRODUCTION PROCESS ARTISAN CHEESE SERRANO. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 18, 116–126. https://doi.org/10.5902/2236117013183