Reduction of concentrations of sodium chloride in food aiming blood pressure homeostasis

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117012486

Keywords:

Sodium, Hypertension, Diet, Risk factors

Abstract

Arterial hypertension (AH) is a multifactorial clinical condition characterized by high levels of blood pressure. Excessive intake of sodium, mineral often present in food, has been correlated with the HA. This review aims to describe the relationship between excessive consumption of sodium and the development and/or aggravation of hypertension and how their reduction in the diet can control blood pressure levels. The survey was conducted from a literature review of the literature, consulted with scientific articles published by 2013 and further consultation with academic books to complement the information. Studies based on dietary surveys show that the Brazilian population has a high sodium intake which stems primarily of salt and condiments with this ingredient, but also indicate that there is a linear increase of total heavy and sodium coming from processed foods, been described in several studies that excessive sodium intake increases blood pressure enhancing the development of other cardiovascular diseases.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Anderson Martelli, Faculdade Mogiana do Estado de São Paulo, Mogi Guaçu, SP

Professor na Faculdade Mogiana do Estado de São Paulo

References

AMODEO, C.; LIMA, N.K.C. Tratamento não medicamentoso da hipertensão arterial. Medicina Ribeirão Preto, v. 29, p.239-243, abr./set., 1996.

AGENCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA – ANVISA. INFORME TÉCNICO N. 50/2012 TEOR DE SÓDIO DOS ALIMENTOS PROCESSADOS. Disponivel em < http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/connect/856c37804d19e24d9d7aff4031a95fac/INFORME+T%C3%89CNICO+2012-+OUTUBRO.pdf?MOD=AJPERES> Acesso em 14 Nov 2013.

BIBBINS-DOMINGO K.; CHERTOW, G.M.; COXSON, P.G.; MORAN, A.; LIGHTWOOD, J.M.; PLETCHER, M.J. et al. Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease. N Engl J Med. v. 362, n. 7, p.590–9, 2010.

BROWN, I.J.; TZOULAKI, I.; CANDEIAS, V.; ELLIOTT, P. Salt intakes around the world: implications for public health. Int J Epidemiol. v. 38, n. 3, p.791–813, 2009.

BRASIL, Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância à Saúde, Secretaria de Gestão Estratégica e Participativa. Vigitel Brasil 2010: vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico. Brasília: Ministério da Saúde; 2011. Disponível em: <http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/vigitel_2010.pdf> Acessado em novembro de 2013.

CAPALONGA, R.; et al. Avaliação da quantidade de sal oferecida no almoço dos funcionários de um Hospital Público de Porto Alegre. Revista HCPA. v. 30, n. 3, p.204-20, 2010.

CAPPUCCIO, F.P. Dietary changes and their effect on blood pressure: what lesson should we learn? J Hum Hypertens, v. 11, p. 765-6, 1997.

CARVALHO, T.; MARA, L. S. Hidratação e Nutrição no Esporte. Rev Bras Med Esporte. v. 16, n. 2, Mar/Abr, 2010.

COWLEY, A.W. Genetic and nongenetic determinants of salt sensibility and blood pressure. Am J Clin Nutr. v. 6, (Suppl), p.587-93, 1997.

DRAGER, F.; KRIEGER, J.E. A genética das síndromes hipertensivas endócrinas. Arq. Bras. Endocrinol. Metab. v. 48, n. 5, p.659-665, 2004.

GIL, J.S.; LOPES, H.F. Fisiopatologia da pré-hipertensão. Rev Bras Hipertens v. 6, n. 2, p.87-91, 2009.

GONÇALVES, A.R.R.; ZATZ, R.; HEIMANN, J.C. O papel do rim no controle da pressão arterial. Hipertensão, v. 3, n. 1, p.6-14, 2000.

GUYTON, A. C.; HALL, J.E. Tratado de fisiologia Médica. Rio de Janeiro: Elsevie; 2011.

HE, F.J.; MACGREGOR, G.A. A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes. J Hum Hypertens. v. 23, n. 6, p.363–84, 2009.

HE, J.; GU, D.; CHEN, J. et al. Gender difference in blood pressure responses to dietary sodium intervention in the GenSalt study. J Hypertens. v. 27, n. 1, p.48-54, 2009.

HEIMANN, J.C.; VIDONHO JUNIOR, A.F.; RUIVO, G.F. Mecanismos hipertensores em indivíduos portadores de nefropatia crônica. Rev Bras Hipertens, v. 9, n. 2, p.135-40, 2002.

MARTELLI, A. Sistema Renal e sua Influência no Controle em Longo Prazo da Pressão Arterial. UNOPAR Cient Ciênc Biol Saúde, v. 15, n. 1, 2013.

MARTELLI, A. Sistema Renina Angiotensina Aldosterona e Homeostase Cardiovascular. UNOPAR Cient Ciênc Biol Saúde, v. 12, n. 4, 2010.

MCARDLE, W. D.; KATCH, F. I.; KATCH, V. L. Fisiologia do Exercício: Energia, Nutrição, Energia e Desempenho Humano. 7ª ed. Rio de Janeiro, RJ: Guanabara Koogan, 2011.

MIRANDA, R.D.; PERROTTI, T.C.; BELLINAZZI, V.R.; NÓBREGA, T.M.; CENDOROGLO, M.S.; TOMIOLO, NETO J. Hipertensão arterial no idoso: peculiaridades na fisiopatologia, no diagnostico e no tratamento. Rev Bras Hipertens. v. 9, n. 3, p.293-300, 2002.

MOLINA, M.C.B.; CUNHAB, R.S.; HERKENHOFFB, L.F.; MILLB, J.G. Hipertensão e consumo de sal. Rev Saúde Pública, v. 37, n. 6, p.743-50, 2003.

NICOLAIDIS, S. Prenatal imprinting of postnatal specific appetites and feeding behavior. Metabolism. v. 57, Suppl. 2, p.22–6, 2008.

NILSON, E.A.F.; JAIME, P.C.; RESENDE, D.O. Iniciativas desenvolvidas no Brasil para a redução do teor de sódio em alimentos processados. Rev Panam Salud Publica. v. 34, n. 4, p.287–92, 2012.

OLMOS, R.D.; BENSEÑOR, I.M. Dietas e hipertensão arterial: Intersalt e estudo DASH. Rev Bras Hipertens v. 8, n. 2, 2001.

PESSUTO, J.; CARVALHO, E.C. Fatores de risco em indivíduos com hipertensão arterial. Rev. latinoam. Enfermagem, Ribeirão Preto, v. 6, n. 1, p. 33-39, janeiro 1998.

RIELLA, M.C.; MARTINS, C. Nutrição e o rim. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan; 2001.

SACKS, F.M.; SVETKEY, L.P.; VOLLMER, W.M.; APPEL, L.J.; BRAY, G.A.; HARSHA, D. et al. Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. N Engl J Med, v. 344, p.3-10, 2001.

SALAS, C. K. T. S. et al. Teores de sódio e lipídios em refeições almoço consumidas por trabalhadores de uma empresa do município de Suzano, SP. Rev. Nutrição v. 22, n. 3, p. 331-339, 2009.

SARNO, F. Estimativas do consumo de sódio no Brasil, revisão dos benefícios relacionados à limitação do consumo deste nutriente na Síndrome Metabólica e avaliação de impacto de intervenção no local de trabalho. São Paulo. [Tese de Doutorado. Faculdade de Saúde Publica da USP], 2010.

VEIGA, E.V.; ROBAZZI, M.L.C.C.; NOGUEIRA, M.S.; TAKAKURA, M.S.; HAYASHIDA, M. Estudo dos fatores de risco da hipertensão arterial: conhecimento e exposição. Rev Soc Cardiol Estado de São Paulo, n.6 (supl A), p.1-5, 1993.

VIEGAS, C. Sal e doença cardiovascular. Revista Factores de Risco, n. 10, p.12-18, Jul-Set, 2008.

WAITZBERG, D.L. Nutrição oral, enteral e parenteral na prática clínica. 3ª ed. São Paulo: Atheneu; 2001.

WANG, G.; LABARTHE, D. The cost-effectiveness of interventions designed to reduce sodium intake. J Hypertens. v. 29, n. 9, p.1693–9, 2011.

WEBSTER, J.L.; DUNFORD, E.K.; HAWKES, C.; NEAL, B.C. Salt reduction initiatives around the world. J Hypertens. v. 29, n. 6, p.1043–50, 2011.

ZATS, R. Fisiopatologia renal. São Paulo: Atheneu; 2002.

Published

2014-04-15

How to Cite

Martelli, A. (2014). Reduction of concentrations of sodium chloride in food aiming blood pressure homeostasis. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 18(1), 428–436. https://doi.org/10.5902/2236117012486

Issue

Section

ARTICLES