Competitiveness and regional orietation of the brazilian bovine meat

Authors

  • Maurício Jorge Pinto de Souza Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, Brasil
  • Roberta Dalla Porta Gründling Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, Brasil
  • Pascoal José Marion Filho Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.5902/141465093431

Keywords:

Bovine meat, Comparative advantage, Regional orientation

Abstract

The objective of the research is to evaluate the competitiveness of the Brazilian bovine meat in the world market and the regional orientation, between 1992 and 2002. For that, some indexes are used: Index of Revealed Comparative Advantages (IVCR), Index of Relationship of the Bovine Meat (IRCB) and Index of Regional Orientation (IOR). The medium growth rate of the liquid exports is also evaluated. It is ended that the Brazilian bovine meat is competitive in the world market and that EU and the NAFTA lose importance as commercial partners.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ANUÁRIO BRASILEIRO DA PECUÁRIA. Disponível em: .Acesso em 17 de agosto de 2004.

BARBOSA, Alexandre E.; WAQUIL, Paulo D. O Rumo das Exportações Agrícolas Brasileiras frente às Negociações para a Formação da Área de Livre Comércio da Américas (ALCA). Indicadores Econômicos FEE. Porto Alegre: FEE, v.29, n.3, p. 71-85, nov.,2001.

BONJUR et al, Sandra C. de M. Mudanças na Preferência Internacional de Carne Bovina e Alterações nos preços e Comércio Exterior. Anais do XLII Congresso da Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural – Dinâmicas setoriais e desenvolvimento Regional. 25 a 28 de julho de 2004. Cuiabá, MT. CD-Rom.

CONFEDERAÇÃO NACIONAL DA AGRICULTURA (CNA). Disponível em: . Acesso em 17 de agosto 2004.

COSTA, Thelmo V. M.; WAQUIL, Paulo D. Comércio Intra-Mercosul de Frangos: Intensidade, Orientação Regional e Vantagens Comparativas. Teoria e Evidência Econômica. Passo Fundo: v.7, n.12, p. 9-35, maio, 1999.

DYCK, J.; NELSON, K. World meat trade shaped by regional preferences & reduced barriers. Agricultural Outlook, p. 7-10. Março, 2000.

FÜRSTENAU, Vivian. Pecuária de corte: baixos índices zootécnicos e eficiência no setor exportador. Indicadores Econômicos FEE, Porto Alegre, RS. V.32, n.1, p. 265-292, maio de 2004.

Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO. Disponível em <http://www.fao.org >. Acesso em 25-08-2004.

GUJARATI, D. N. Econometria Básica. São Paulo: Pearson Education do Brasil, 2000. HOFFMANN, Rodolfo (et al). Administração da empresa agrícola. 2. ed. São Paulo: Pioneira, 1978.

INTERNATIONAL MONETARY FUND. International Financial Statistics. 2003. Banco de dados. Disponível em .

MAIA, S. F. Impactos da Abertura Econômica sobre as exportações agrícolas brasileiras: análise comparativa. Anais do XL Congresso da Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural – Eqüidade e Eficiência na Agricultura Brasileira. 28 a 31 de julho de 2002. Passo Fundo, RS. CD Rom.

MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO (MAPA). Secretária de Produção e Comercialização.Disponível em: <http://www.agricultura.gov.br>. Acesso em 10-agosto-2004

MIRANDA, S. G. de. Quantificação dos efeitos das barreiras não-tarifárias sobre as exportações brasileiras de carne bovina. 2001. 233 f. Tese (Doutorado em Economia Aplicada) – Escola Superior de Agricultura “Luis de Queiroz”, Piracicaba, 2001.

MIRANDA, S. G.;MOTTA, M. B. Exportação de Carne Bovina brasileira: evolução por tipo e destino. Disponível em <http://www.cepea.esalq.usp.br > Acesso em: 17-08-2004.

OITO IMPACTOS DA INTEGRAÇÃO COMERCIAL BRASIL - ESTADOS UNIDOS LOW, P. e YEATS, A. Nontariff measures and developing countries: has the Uruguay Round leveled the playing field? The World Economy, v.18, n.1, p.51-70, jan. 1995.

REIS et al, Janderson D. Oferta Brasileira de Exportação de Carne Bovina, 1996-2002. Anais do XLII Congresso da Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural – Dinâmicas setoriais e desenvolvimento Regional (resumos). 25 a 28 de julho de 2004. Cuiabá, MT.

RUBIN, Luciane da Silva. Uma discussão sobre acordos regionais e a orientação das exportações brasileiras para alguns produtos de base agrícolas no Mercosul. Artigo Científico (Especialização em Economia) – Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2002.

SALVATORE, Dominick. Economia Internacional. Rio de Janeiro: Livros Técnicos e Científicos Editora S.A., 2000.

SCARE et al, Roberto F. Garantindo o Primeiro Lugar em exportações de Carne Bovina: Planejamento de Marketing para Alcançar Novos Mercados. Anais do XLII Congresso da Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural – Dinâmicas setoriais e desenvolvimento Regional. 25 a 28 de julho de 2004. Cuiabá, MT. CD-Rom.

SECRETARIA DE COMÉRCIO EXTERIOR (SECEX). Disponível em <http://www.mdic.gov.br> . Acesso em 12 de maio de 2004.

WAQUIL et al, Paulo D. Vantagens Comparativas Reveladas e Orientação Regional das Exportações Agrícolas para a União Européia. Anais do XLII Congresso da Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural – Dinâmicas setoriais e desenvolvimento Regional. 25 a 28 de julho de 2004. Cuiabá, MT. CD-Rom.

YEATS, Alexander. “Does Mercosur’s Trade Performance Raise Concerns about the Effects of Regional Trade Arrangements?” Policy, Panning and Research Working Paper Nº 1729, Washington: World Bank, fev., 1997.

ZINI JR, Álvaro Antônio. Taxa de câmbio e Política Cambial no Brasil. 2.ed. São Paulo: EDUSP, 1995.

Published

2002-06-01

How to Cite

Souza, M. J. P. de, Gründling, R. D. P., & Marion Filho, P. J. (2002). Competitiveness and regional orietation of the brazilian bovine meat. Economia E Desenvolvimento, (14). https://doi.org/10.5902/141465093431

Issue

Section

Articles