ANTIOXIDANT AND ALLELOPATHIC ACTIVITIES OF LEAF EXTRACTS OF EUGENIA DYSENTERICA

Authors

  • Rafael Pozzi Malheiros Universidade Federal do Oeste da Bahia, campus Barreiras – BA, Brasil
  • Ana Maria Mapeli Universidade Federal do Oeste da Bahia, campus Barreiras – BA, Brasil
  • Luciana Lucas Machado Universidade Federal do Oeste da Bahia, campus Barreiras – BA, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X17421

Keywords:

Cagaita. Free radicals. Lettuce. Corn. Inhibition.

Abstract

The aim of this study was to evaluate the antioxidant and allelopathic potential of ethanolic and hydroalcoholic 70:30 and 50:50 (ethanol: water) extracts from the leaves of Eugenia dysenterica. The antioxidant activity of the extracts were evaluated by applying the free radical scavenging method using the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical (DPPH). The allelopathic bioassays were carried out in laboratory, considering germination percentage, Index of Germination Speed (IVG), radicle / primary root length and hypocotyl / coleoptile length of lettuce and corn seeds. All parameters underwent variance analysis, and the mean values were compared by means of Scott-Knott test (p less then 5%). In relation to the antioxidant potential all extracts showed activity, with inhibitory concentration (IC50) at 0.73; 1.68 e 1.83mg/mL for the ethanolic, hydroalcoholic 70:30 e hydroalcoholic 50:50, respectively. Regarding allelopathic activity, all extracts reduced the IVG of lettuce and inhibit the radicle / primary root growth and hypocotyl / coleoptile of target species. Therefore, the extracts tested of E. dysenterica showed antioxidant potential and allelopathic inhibitory effect on the initial development of lettuce and corn

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Author Biographies

Rafael Pozzi Malheiros, Universidade Federal do Oeste da Bahia, campus Barreiras – BA, Brasil

Mestre em Ciências Ambientais pela Universidade Federal do Oeste da Bahia, campus Barreiras - BA. Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade Federal da Bahia. Têm experiência na área de Fisiologia Vegetal e Produtos Naturais onde desenvolve trabalhos sobre o efeito de extratos no desenvolvimento de plantas e fungos.

Ana Maria Mapeli, Universidade Federal do Oeste da Bahia, campus Barreiras – BA, Brasil

Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (2002), mestrado em Ciências Agrárias (Fisiologia Vegetal) pela Universidade Federal de Viçosa (2005) e doutorado em Ciências Agrárias (Fisiologia Vegetal) pela Universidade Federal de Viçosa (2009). Atualmente é docente da Universidade Federal do Oeste da Bahia e discente-autor da Universidade Federal de Viçosa. Tem experiência na área de Botânica, com ênfase em Fisiologia Vegetal, atuando principalmente nos seguintes temas: alelopatia, germinação, conservação pós-colheita, crescimento, sementes e longevidade floral.

Luciana Lucas Machado, Universidade Federal do Oeste da Bahia, campus Barreiras – BA, Brasil

Possui graduação em Licenciatura Plena em Química pela Universidade Estadual do Ceará (2001) e mestrado em Química Orgânica pela Universidade Federal do Ceará (2004).Realizou o doutorado sandwich na Universidade de Oviedo com duração de 6 meses pela CAPES-DGU. Doutorado em Química Orgânica pela UFC (2008). Atualmente é professor adjunto 2 da Universidade Federal do Oeste da Bahia. Atua na área de pesquisa em produtos naturais e em biocatálise realizando reações orgânicas de redução e hidrolise utilizando como biocatalisador células integras da manihot esculenta, manihot dulcis, passiflora edullis e na resolução de álcoois e aminas secundárias com com complexo enzimático imobilizado da manipueira obtido de M.esculenta

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Published

2016-05-31

How to Cite

Malheiros, R. P., Mapeli, A. M., & Machado, L. L. (2016). ANTIOXIDANT AND ALLELOPATHIC ACTIVITIES OF LEAF EXTRACTS OF EUGENIA DYSENTERICA. Ciência E Natura, 38(2), 601–609. https://doi.org/10.5902/2179460X17421

Issue

Section

Biology