FOOD PRACTICES OF BREASTFED CHILDREN

Authors

  • Gracimary Alves Teixeira Programa de pós-graduação em Enfermagem pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Tainara Lôrena dos Santos Ferreira Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)/ Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi (FACISA)
  • Jovanka Bittencourt Leite Carvalho Programa de Pós-Graduação em Enfermagem da Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Fábia Barbosa Andrade Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)/ Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi (FACISA).

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236583415239

Abstract

Objective: Investigating the practices of infant feeding. Method: It comes to a quantitative and evaluative research in Basic Health Units from May to August 2013, with 200 infants residing in Santa Cruz-RN city. To collect the subjects were chosen by lot and was used a semi-structured questionnaire in a booked individually environment. In the descriptive analysis, it was used the SPSS programs for data tabulation. Results: 34.5% stopped breastfeeding before two years; 79.5% used water and 7% teas; 22% ate snacks; 25.5%, sweets candies; 13% took soft drinks. Conclusion: Therefore, breastfeeding is not happening to all children as recommended by the ministry of health, in addition, sugary and processed foods are being introduced in infants. Soon, measures of health education must be made by managers and health professionals with the mothers and family members to obtain healthy food from the first hours of life.

 

Descriptors: Breast Feeding; Infant Nutrition; Supplementary Feeding.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Gracimary Alves Teixeira, Programa de pós-graduação em Enfermagem pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Enfermeira. Mestranda do Programa de Pós-graduação em Enfermagem da Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Tainara Lôrena dos Santos Ferreira, Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)/ Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi (FACISA)

Discente do 5º período da graduação em Enfermagem pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)/ Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi (FACISA), Brasil.

Jovanka Bittencourt Leite Carvalho, Programa de Pós-Graduação em Enfermagem da Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Enfermeira. Doutora em Ciências da Saúde pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Professora do Programa de Pós-Graduação em Enfermagem da Universidade Federal do Rio Grande do Norte.

Fábia Barbosa Andrade, Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)/ Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi (FACISA).

Enfermeira. Doutora em Ciências da Saúde. Docente da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)/ Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi (FACISA).

Published

2015-12-22

How to Cite

Teixeira, G. A., Ferreira, T. L. dos S., Carvalho, J. B. L., & Andrade, F. B. (2015). FOOD PRACTICES OF BREASTFED CHILDREN. Saúde (Santa Maria), 41(2), 81–86. https://doi.org/10.5902/2236583415239

Most read articles by the same author(s)