Sustainability in the hotel sector: challenges in the management of solid waste in a hotel of Belo Horizonte/MG

Authors

  • Ana Paula Moreira Venturatto Matos Universidade Federal de Santa Maria e Universidade Aberta do Brasil https://orcid.org/0000-0002-7905-5762
  • Mario Luiz Trevisan Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236130831871

Keywords:

Enviromental education, Sustainability, Solid waste management

Abstract

The management of solid waste is not efficiently applied in the lodging facilities in Brazil, and there are many irregularities in relation to solid waste management. A great method to change this reality, thinking about environmental, social and economic conservation, is through environmental education, which seeks to raise awareness among all about the importance of applying waste management correctly, in a way which promotes the reduction, reuse and recycling in all means of production and in the routine of citizens. Faced with these challenges, the present work sought to carry out a case study in a hotel in Belo Horizonte/MG in order to apply environmental education to employees and propose measures of good practices in the management of solid waste in the place. In the course of this case study, environmentally sustainable activities were developed, mainly related to solid waste, and in the end it was diagnosed that despite the establishment promoting the idea about the correct disposal of waste, the employees themselves were not adhering to the idea correctly, which implies that the environmental education applied during the case study was relevant to the increase of the environmental perception of all, about the subject worked.

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Author Biographies

Ana Paula Moreira Venturatto Matos, Universidade Federal de Santa Maria e Universidade Aberta do Brasil

Graduação em Ciências Biológicas (Licenciatura e Bacharelado) pela Universidade Federal de São João Del Rei (UFSJ). Experiência Acadêmica nas áreas de Ecologia de Ecossistemas Aquáticos (com ênfase em macroinvertebrados bentônicos) e Educação Ambiental. Experiência Profissional em Educação, Educação Ambiental, Arborização Urbana e Consultoria Técnica em Biologia (Saúde Pública / Monitoramento do Aedes / Desenvolvimento de Projetos). Participação em centro acadêmico, grupo de extensão em Educação Ambiental, Projeto Quatis da UFMG e laboratórios de Limnologia e Ecologia e Conservação da UFSJ.  Atualmente trabalho como consultora técnica em uma empresa privada de serviços para monitoramento de mosquitos.

Mario Luiz Trevisan, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Possui graduação em Engenharia Elétrica pela Universidade Federal de Santa Maria (1982), especialização em Interpretação de Imagens Orbitais e Suborbitais pela Universidade Federal de Santa Maria (1996), mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Santa Maria (1999) e doutorado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Santa Maria (2008). Tem experiência na área de Engenharia Elétrica, com ênfase em Instalações Elétricas Prediais. Atuação acadêmica e profissional nos seguintes temas: desenho técnico, desenho digital e geoprocessamento com ênfase em análise multicritério. Atuação em ensino à distância no curso de EAD em Educação Ambiental/CT/UFSM. Atuação artística e cultural em ilustração, quadrinhos e cartum educativos. 

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Published

2019-05-28

How to Cite

Matos, A. P. M. V., & Trevisan, M. L. (2019). Sustainability in the hotel sector: challenges in the management of solid waste in a hotel of Belo Horizonte/MG. Monografias Ambientais, 17, e2. https://doi.org/10.5902/2236130831871

Issue

Section

ENVIRONMENTAL ISSUES