ENVIRONMENTAL MANAGEMENT IN THE BREADMAKER MOSSORÓ-RN

Authors

  • Carlos Enrique de Medeiros Jerônimo Universidade Potiguar - UNP
  • Thiago Negreiros Moura Qualital Consultoria e Treinamento
  • Georgia Rodrigues Dantas Universidade federal do Rio Grande do Norte - UFRN

DOI:

https://doi.org/10.5902/223611707679

Keywords:

Gestão Ambiental, Panificadoras, Diagnóstico.

Abstract

http://dx.doi.org/10.5902/223611707679

In this work we performed a diagnostic environmental bakeries in the city of Mossoro, Rio Grande do Norte. The study consisted of a survey applied as objective knowledge lead to extension of technologies and practices of environmental management in the bakery segment companies. From the point of view of the objectives, it is a descriptive exploratory study, which aims to describe the problem under discussion, seeking to characterize the object of study. Following the methodology of the research was carried out a descriptive analysis of the variables of interest in the study. The data were collected through a survey on the spot, with the completion of a specific questionnaire. The results showed an improvement in the licensing procedures of the municipality, since most of the enterprises surveyed were in the process of rectification. However, best practices proactive management of water resources, solid waste, and noise and air emissions require significant improvements.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Carlos Enrique de Medeiros Jerônimo, Universidade Potiguar - UNP

Doutorado em Engenharia Quimica. Engenheiro de Processamento de Petroleo da Petrobras.

Thiago Negreiros Moura, Qualital Consultoria e Treinamento

Eng. Quimico.

Georgia Rodrigues Dantas, Universidade federal do Rio Grande do Norte - UFRN

Eng. Civil. Especialista em Pericia e Gestao Ambiental

References

ABIP. Estudo do impacto da inovação tecnológica no setor de panificação e confeitaria. ABIP/ITPC/SEBRAE. Coord. José Mario de Oliveira. p.101. 2012.

ALBUQUERQUE, C. G. et al. Estudo de gestão ambiental no setor de panificação: uma análise de SWOT. In: JEPEX. Livro de Resumos. 2009.

BARBETTA, P. A. Estatística aplicada às Ciências Sociais. 4ª ed. Florianópolis: Ed. Da UFSC, 2001.

BLACKWELL, R. Comportamento do consumidor. Editora Pioneira Thomson Learning, 2002.

BRITO, V. ABIP e SEBRAE anunciam estudo sobre panificação. Disponível em:

http://www.padariamoderna.com.br/lermais_materias.php?cd_materias=850. Acesso em 08/11/2012.

CALDERONI, S. Os bilhões perdidos no lixo. 4. ed. São Paulo: Liv.Humanistas - FFCH/USP, 2005. 346 p.

CNI. ISO 14001 - Guia de Orientação do Conjunto de Normas da Série. 2011.

DONAIRE, D. Gestão ambiental na empresa. 2 ed. São Paulo: Atlas, 1999, 166p.

GILBERT, M. J.. ISO 14001/BS7750: Sistema de Gerenciamento Ambiental. IMAM, São Paulo, 1995.

JERONIMO, C. E. M.; SANTIAGO JR, A. F. desafios da administração ambiental publica: estudo de caso do município de Espírito Santo/RN. Revista de Administração de Roraima. Ed. 2. Vol. 1. p. 136-146. 2012.

MACIEL, E. F.; BREHM, F. A. O uso de práticas ambientais relacionadas ao gerenciamento de resíduos sólidos em uma indústria alimentícia. Salão de Iniciação Científica: UFRGS, Porto Alegre, RS, 2011.

MOTTA, S. A.; SANCHEZ, J. G. Diagnóstico e parametrização do consumo de água em padarias da RMSP. In: 21º Congresso Brasileiro de Engenharia Sanitária e Ambiental. ABES, 2001.

PIMENTA, H. C. D.; MARQUES JR, S. Modelo de gerenciamento de resíduos sólidos: um estudo de caso na indústria de panificação em Natal-RN. In: XXVI ENEGEP. Fortaleza-CE, 2006.

PIMENTA, H.C.D. Desenvolvimento de um modelo de avaliação de desempenho e gestão ambiental para a indústria de panificação de Natal-RN. Relatório Final. Natal: UFRN/IEL/SEBRAE/CNPQ, 2005.

RIZZO, M. R. O consumismo, o meio ambiente e a violência. Local: Editor, 2008.

RODRIGUES, M. Estruturação dos Processos Produtivos. Belo Horizonte, 2011.

RODRIGUES, M. Mapeamento dos Custos e Indicadores de Produtividade. Belo Horizonte, 2011.

RODRIGUES, M. Padronização de Processos e Desenvolvimento de Novos Produtos. Belo Horizonte, 2011.

SANCHEZ, L. E. Avaliação de Impacto Ambiental: conceitos e métodos. Oficina de Textos. São Paulo, 2008.

SILVA, E. L. MENEZES, E. M. Metodologia da pesquisa e elaboração de dissertação. 4ed. Florianópolis - SC. 2005. 138p.

SILVA, S. A.; JERÔNIMO, C. E. M. Educação ambiental, uma questão de “sobrevivência”: estudo de caso para o município de Bom Jesus/RN. REMOA. v(9), nº 9, p. 1992 – 2009, 2012.

Published

2013-04-07

How to Cite

Jerônimo, C. E. de M., Moura, T. N., & Dantas, G. R. (2013). ENVIRONMENTAL MANAGEMENT IN THE BREADMAKER MOSSORÓ-RN. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 10(10), 2151–2164. https://doi.org/10.5902/223611707679

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>