QUALIDADE AMBIENTAL E SANITÁRIA DAS INDÚSTRIAS DE LATICÍNIOS DO MUNICÍPIO DE MOSSORÓ-RN
DOI:
https://doi.org/10.5902/223611705751Keywords:
Gestão Ambiental, Tratamento de Resíduos, Emissões Atmosféricas, Laticínios.Abstract
http://dx.doi.org/10.5902/223611705751
The activity of the processing of dairy products constitutes one of the main industrial activities ofthe Brazilian agribusiness. In the state of Rio Grande do Norte this activity is presented with a largerepresentation, in particular the support given to poverty eradication program, managed byfederal and state governments. However, despite the great economic and social importance, arenot assessed the risks and environmental impacts associated with such activities. Thus, this workwas a major diagnostic companies in the region in order to identify the key attitudes harmful tothe environment. The methodology consisted in filling the spot of a questionnaire developed inorder to assess the environmental issues: the production process, the parameters of the materialbalance and the source reduction opportunity. The companies analyzed were installed in theMossoró-RN, the main city in the state (except the capital). It was found that air emissions are themajor source of pollution in these industries, despite the small size of the boilers and the fact thatmost industries are located on the outskirts of the city or the countryside. With regard to liquid waste, they are present in small amounts, and destinations appropriate given the size ofestablishments. It was noted also that neither company has a program of selective collection ofwaste.
Downloads
References
CARVALHO, G. R. A indústria de laticínios no Brasil: passado, presente e futuro. Acessivel em: http://marcosveterinario.blogspot.com.br/2011/04/industria-de-laticinios-no-brasil.html#!/2011/04/industria-delaticinios-no-brasil.html. Acesso em: 01/07/2012.
EMBRAPA. CONTROLE SANITÁRIO DO REBANHO. Disponível em:
http://www.cnpgc.embrapa.br/publicacoes/doc/doc71/controle.html. Acesso em: 06/06/2012.
COLDEBELLA, C. et al. Tratamento de Efluentes da Industria de Laticínios. Disponível em:
http://pt.scribd.com/doc/67449818/55004822-Tratamento-de-Efluentes-Da-Industria-de-Laticinios. Acesso em:18/06/2012.
FERREIRA, M. A. Principais pontos de contaminação do leite e implantação de boas práticas. Disponivel em:
http://www.leite.pr.gov.br/arquivos/File/2sem/uel_marcia.pdf. Acesso em: 20/06/2012.
GOMES, S. T. Produção de leite no Brasil. Disponivel em:
http://www.ufv.br/der/docentes/stg/stg_artigos/Art_051%20%20PRODU%C7%C3O%20DE%20LEITE%20NO%20BRASI
L%20(3-10-91).pdf. Acesso em: 20/06/2012.
IBGE. Estimativas preliminares para 1º de julho de 2011. Disponível em:
http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/estimativa2011/estimativa.shtm. Acesso em: 22/06/2012.
JERÔNIMO, C. E. M., Valorização e Aproveitamento de Subprodutos Lácticos: Extração de Proteínas e Hidrogenação Catalítica da Lactose, Dissertação de mestrado, Depto de Eng. Química, UFRN, Natal, Brasil. (2003).
JERONIMO, C. E. M.; SANTIAGO JR, A. F. Desafios da Administração Ambiental Publica: Estudo de Caso do Municipio de Espirito Santo/RN. Revista de Administração de Roraima – RARR, Ed. 2, Vol. 1, p 136-146, Boa Vista, 1º Sem 2012.
MARAGNO, A. L. F. C., CAMPOS, J. R. Treatment of wastewater with a low concentration of organics using an anaerobic fluidized bed reactor. Water Science and Technology, Oxford, v.25, n.7, p.179-191, 1992.
PRINCE, A. A. et al. Controle Ambiental em Pequenos e Médios Laticínios de Minas Gerais – Uma Pesquisa Aplicada. In: 20º Congresso da ABES. 1999. Rio de Janeiro – RJ.
ROHLFES, A. L . B. et al. Indústrias lácteas: alternativas de aproveitamento do soro de leite como forma de gestão
ambiental. TECNO-LÓGICA, Santa Cruz do Sul, v.15, n.2, p.79-83, jul./dez. 2011.
SARAIVA, C. B.; PEREIRA, D. A. Diagnóstico Ambiental de um Laticínio de Pequeno Porte. Rev. Bras. De Agroecologia/nov. Vol. 4, No. 2. 2009.
SEBRAE. Como Montar uma Queijeira Padrão. SEBRAE. Natal – Brasil. 2002.
SEBRAE. Diagnóstico da indústria de laticínios do Estado de Minas Gerais. Belo Horizonte: SEBRAE, 1997, 270 p.
VOGELAAR, R. C.; PAWLOWSKY, U. Reaproveitamento do Soro do Queijo por Coagulação com Quitosana. In: 19º Congresso da ABES. 1997. Rio de Janeiro – RJ.