Production and application of low cost filter with activated charcoal from native açaí kit waste
DOI:
https://doi.org/10.5902/1980509871315Keywords:
adsorption, Filter, AmazôniaAbstract
This research aimed to produce activated carbon (AC) from the seed of açaí of the native species Euterpe precatoria, as well as to perform physical analysis of the AC and verify its filtering capacity. For this, three different types of AC were carried out, two of which were carried out in the laboratory with the variation of temperature and exposure time and another type of AC carried out in the field (rural area). The AC produced, both in the laboratory and in the field, had a significant reduction in apparent mass and electron microscopy proved to be of good quality. The filter with açaí stone charcoal proved to be effective in partially removing coliforms and with a significant increase in pH, it raised alkalinity and conductivity levels, reduced hardness and improved turbidity, and proved to be a great tool that, added to the chlorination process, it can take treated water to isolated communities that do not have access to treated water, having characteristics of low cost and reuse of waste.
Downloads
References
BARBOSA, A. de M.; REBELO, V. S. M.; MARTORANO, L. G.; GIACON, V. M. Caracterização de partículas de açaí visando seu potencial uso na construção civil. Matéria (Rio de Janeiro). v. 24, n. 3, 2019.
BERNAUD, R. F. S.; FUNCHAL, C. D. S. Atividade antioxidante do açaí. Nutrição Brasil, v. 10, n. 5, p. 310-316, 2011.
BONOMO, L. F.; SILVA, D. N.; BOASQUIVIS, P. F.; PAIVA, F. A.; GUERRA, J. F.; MARTINS, T. A.; TORRES, Á. G. J.; PAULA, I. T.; CANESCHI, W. L.; JACOLOT, P.; GROSSIN, N.; TESSIER, F. J.; BOULANGER, E.; SILVA, M. E.; PEDROSA, M. L.; OLIVEIRA, R. P. Açaí (Euterpe oleracea Mart.) modulates oxidative stressresistance in Caenorhabditis elegans by direct and indirect mechanisms. PLoS One, v. 9, n. 3, p. e89933, 2014.
CASTRO, L. A. S. Processamento de amostras para microscopia eletrônica de varredura. Embrapa Clima Temperado, 1 ed., Pelotas – RS, 2002.
FERNANDES, D. A; CARDOSO, A. C. D.; ALMEIDA, L. M. L.; KATO, E. S. O. Circuito Inferior da Economia Urbana na Amazônia: um estudo sobre o papel do mercado de batedores artesanais de açaí na economia da Região Metropolitana de Belém. Anais [...], In: Encontro Nacional da Associação Brasileira de Estudos Regionais e Urbanos, 13., 2015. Curitiba (PR), 2015.
FISCHER, H. C. V.; LIMA, L. S.; FELSNER, M. L.; QUINÁIA, S. P. Estudo da capacidade de adsorção de carvões ativados comerciais versus tempo de armazenamento. Ciência Florestal, v. 29, n. 3, 2019.
HEYLMANN, K. K. A.; LOPES, B. V.; AFONSO, T. F.; DEMARCO, C. F.; CADAVAL JÚNIOR, T. R.; QUADRO, M. S.; ANDREAZZA, R. Produção, caracterização e aplicação de carvão ativado de caroço de pêssego no tratamento de efluente têxtil. Engenharia Sanitária e Ambiental, v. 26, n. 3, 2021.
LACERDA, A. B.; RADER, A. S.; LOPES, E. S. A eficiência de remoção de coliformes em uma estação de tratamento de água convencional. Anais [...], 48º Congresso Nacional de Saneamento da ASSEMAE, Fortaleza - CE, 2018.
MACIEL, R. C. G.; PENHA, D. L. B.; CAVALCANTE FILHO, P. G.; SOUZA, D. L.; MENDONÇA, M. S.; NASCIMENTO, M. D. R.; SOUSA, J. S.; SILVA, J. E. V. C. Reaproveitamento do caroço do açaí como alternativa na produção de bebida aromática. Tecnologia de alimentos, n. 38, p.557-565, 2020.
MENEZES, E. M. S.; TORRES, A. T.; SRUR, A. U. S. Valor nutricional da polpa de açaí (Euterpe oleracea Mart) liofilizada. Acta Amazonica, v. 38, n. 2, p. 311-316, 2008.
MINISTÉRIO DA SÁUDE. Manual prático da análise de água: manual de bolso. Fundação Nacional de Saúde – FUNASA, Brasília, 2004.
MINISTÉRIO DA SAÚDE. PORTARIA N.º 2.914, DE 12 DE DEZEMBRO DE 2011. Brasília, 2011.
SANTOS, F. S. L. Desenvolvimento rural, agricultura familiar e os produtos florestais não madeireiros: o caso do açaí na região de Feijó, estado do Acre. Revista de Economia Agrícola, São Paulo, v. 62, n. 1, p. 5-21, jan./jun. 2014.
SILVA, J. S. da; SANTOS, M. L. dos; SILVA FILHO, E. C. da; CARVALHO, M. das G. F. de M.; NUNES, L. C. C. Subprodutos do babaçu (Orbignya sp) como novos materiais adsortivos: uma revisão. Matéria, Rio de Janeiro, v. 24, n. 3, 2019.
SILVA, R. S.; SOUSA, F. X.; MEDEIROS, I. J. S.; RIZZATTI, I. M. Uso de filtro de carvão como alternativa para o tratamento da água em comunidades ribeirinhas do Baixo Rio Branco, Caracaraí, Roraima. Anais [...], 58º Congresso Brasileiro de Química, Maranhão, 2018.
SOUSA, M. S. Produção e caracterização de carvões ativados de caroços de açaí e sua aplicação no tratamento de água de manancial superficial. Dissertação (Recursos Hídricos e Saneamento ambiental). Universidade Federal do Pará, Belém – PA, 2019.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Ciência Florestal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
A revista CIÊNCIA FLORESTAL reserva-se o direito de realizar, nos originais, alterações de ordens normativas, ortográficas e gramaticais, com vistas a manter o padrão escolar da língua, mas respeitando o estilo dos autores. As provas finais podem ou não ser enviadas aos autores.