Interface between development, sustainability and food: impacts of the/in the predominant agricultural system in Brazil

Authors

  • Marcos Roberto Gregolin Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Graciela Caroline Gregolin Universidade Federal da Fronteira Sul, Realeza, PR
  • Rozane Marcia Triches Universidade Federal da Fronteira Sul, Realeza, PR https://orcid.org/0000-0002-4460-4821
  • Wilson João Zonin Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Marechal Cândido Rondon, PR https://orcid.org/0000-0002-3364-5599

DOI:

https://doi.org/10.5902/2317175834012

Keywords:

Food consumption, Production, Food and Nutrition Security, Sustainable

Abstract

The theme of development has been on the world agenda for a long time, however, its application and meanings vary considerably over the years. The adjective sustainability has been incorporated, both in academic, political and institutional discourse, but not always the use reflects the different dimensions advocated by recent studies. The objective of this study is to contextualize the food “issue” in the scope of sustainable development, mainly, the impacts generated by the predominant agro-food system Brazil, and, for it was used a bibliographic study on the thematic. It is believed that with the modernization of the field, justified by the plea of the promotion of food security, there was a degradation stage not only the environment, but also on the health and dietary practices of populations, making both the production and consumption of monotonous and homogeneous foods. We conclude that such transformations do not deserve the classification of sustainable, considering the epidemiological and nutritional transition observed, marked by the increase in the rate of people with problems such as overweight, obesity and chronic diseases.

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Author Biographies

Marcos Roberto Gregolin, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Graduado em Tecnologia de Gestão de Cooperativas pela UNICESUMAR e em Comunicação Social com Habilitação em Publicidade e Propaganda pela FADEP, Mestre em Desenvolvimento Rural Sustentável pela UNIOESTE e Doutorando em Extensão Rural na UFSM.

Graciela Caroline Gregolin, Universidade Federal da Fronteira Sul, Realeza, PR

Graduada em Nutrição pela FADEP, Mestra em Desenvolvimento Rural Sustentável pela UNIOESTE, Professora do Curso de Nutrição da FADEP e da UFFS - Campus Realeza.

Rozane Marcia Triches, Universidade Federal da Fronteira Sul, Realeza, PR

Doutora em Desenvolvimento Rural (UFRGS), Professora do Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável da Universidade Federal da Fronteira Sul

Wilson João Zonin, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Marechal Cândido Rondon, PR

Doutor em Meio Ambiente e Desenvolvimento Rural pela UFPR, Professor adjunto do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável - PPGDRS - UNIOESTE - Marechal Cândido Rondon

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Published

2019-03-12

How to Cite

Gregolin, M. R., Gregolin, G. C., Triches, R. M., & Zonin, W. J. (2019). Interface between development, sustainability and food: impacts of the/in the predominant agricultural system in Brazil. Revista Sociais E Humanas, 31(3). https://doi.org/10.5902/2317175834012