Proposal for quality control of ecological soap developed from recycled vegetable oil

Authors

  • Iara Lúcia Tescarollo Universidade São Francisco, Campinas SP https://orcid.org/0000-0002-8110-8771
  • José Pedro Thomson Junior Universidade São Francisco, Campinas, SP
  • Marilene de Souza Amâncio Universidade São Francisco, Campinas, SP
  • Tatiana Finotti Teixeira Alves Universidade São Francisco, Campinas, SP

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117017782

Keywords:

Environment, Sustainability, Recycling, Vegetable Oil, Ecological soap, Quality control

Abstract

The frying oil flowing into the environment hascaused significant environmental impacts. Due to this fact , several proposals have emerged in order to reuse this oil and minimize its pollution action. One way to use this frying oil is its saponification to the household soap production in artisanal scale , the subject of great interest for some communities, institutions and organizations that have not only taken this pollutant of the environment, as has also allowed the alternative income generation. This study aimed to evaluate the quality of different batches of soap produced with residual oil , using tests to evaluate the sensory characteristics , middleweight , primary stability, foaming, crack formation, weight loss and softening and weight loss during storage. Variations of these properties assessed were found, which may be due to the diversity of origin, type, conditions of transport, storage and even the degree of rancidity of the oil used in the production of soaps. This study also had the intention to provide data that can contribute to viable alternatives reuse of this type of environmental contaminant.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Iara Lúcia Tescarollo, Universidade São Francisco, Campinas SP

Professora do Curso de Farmácia da Universidade São Francisco - USF

José Pedro Thomson Junior, Universidade São Francisco, Campinas, SP

Grupo de Pesquisas em Meio Ambiente e Sustentabilidade da Universidade São Francisco, SP, Brasil

References

ALBERICI, R. M.; PONTES, F.F. F. (2004) Reciclagem de óleo comestível usado através da fabricação de sabão. Revista Engenharia Ambiental, (1) 1, p. 73-76.

AZEVEDO, O.A. et al. (2009) Fabricação de sabão a partir do óleo comestível residual: conscientização e educação científica. In: SNEF - Simpósio Nacional de Ensino de Física, 18, 2009, Vitória – ES. Anais do 18o Simpósio Nacional de Ensino de Física. Disponível em: <http://www.sbf1.sbfisica.org.br/eventos/snef/xviii/>. Acesso em: 10/11/2014.

BARBIZAN, F.; FERREIRA, E.C; DIAS, I.L.T. (2013) Sabonete em barra produzido com Óleo de oliva (Olea europea L.) como proposta para o desenvolvimento de cosméticos verdes. Biofar, Rev. Biol. Farm. (9) 1, p. 1-6.

BRASIL (2004) Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Guia de estabilidade de produtos cosméticos. Brasília.

CARAZZA, S.; BARRETO, D.W.; GOUVÊA, M. C.; BARRETO, R.C.R. (1995) Algas marinhas em sabonetes. Revista Cosmetics & Toiletries, (7), p. 56-60.

CHEAH, O.; CILLIERS, J.J. (2005) Foaming behavior of Aerosol OT solutions at low concentrations using a continuos pluging jet method. Colloids and Surfaces A: Physicochem. Eng. Aspects, 263, p. 347-352.

DIEZ, M. A; CARVALHO, G.S.C. (2000) Aditivos para sabonetes em barra. Oxiteno S/A Indústria e Comércio. São Paulo – SP.

LEITE, F. (1998) Validação em Análise Química, Campinas: Editora Átomo, 3ª ed., 224p.

LIMA, R.A.; PAZ, E.S.; SOUZA, J.R.; BRAGA, A.G.S. (2014) Aplicação do Projeto Didático-Pedagógico “Sabão Ecológico” em uma Escola Pública de Porto Velho – RO,Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental – REGET, (18) 3, p.1268-1272

LOPES, R C; BALDIN, N. (2009) Educação ambiental para a reutilização do óleo de cozinha na produção de sabão – projeto ecolimpo. In: EDUCERE - Congresso Nacional de Educação, 9, 2009; Encontro Sul Brasileiro de Psicopedagogia, 3, Londrina – Paraná. Anais do 18o Congresso Nacional de Educação/ 3o Encontro Sul Brasileiro de Psicopedagogia.

MARCHEZAN, M.P; RONDON, J.N.; OTSUBO, H.C.B.; THOMAZELLI JUNIOR, I., ÍTAVO, L.C.V.; PERUCA, R.D.; SOUZA, A.P.; FABRI, J.R. (2014) Produção de sabonetes sólidos com óleo usado e essência de cravo-da-índia,Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental – REGET (18)1, p.577-582.

MOTTA, E.F.R.O. (2007) Dossiê técnico. Fabricação de produtos de higiene pessoal. REDETEC Rede Tecnológica do Rio de Janeiro, p.11-15, 2007.

PETER, D. (1989) Small-scale soapmaking: A handbook. London: TCC and Intermediate Technology Publications, 70 p.

PITTA JÚNIOR, O. S. R. et al. Reciclagem do óleo de cozinha usado: uma contribuição para aumentar a produtividade do processo. In: International Advances Cleaner Production - Key Elements for a Sustainable World: Energy, Water and Climate Change 2, 2009, São Paulo – SP. Anais do 2oInternational Advances Cleaner Production - Key Elements for a Sustainable World: Energy, Water and Climate Change.

RABELO, R. A.; FERREIRA, O. M. Coleta seletiva de óleo residual de fritura para aproveitamento industrial. Goiânia, jun. 2008.

SANTOS FILHO, L. C. M. et al. Aproveitamento de óleo de fritura para a produção de sabão de baixo custo. In: CRICTE - Congresso de Iniciação Científica e Tecnológica em Engenharia, 21, 2006; Feira de Protótipos, 6, 2006, Santa Maria – RS. Anais do 21o Congresso de Iniciação Científica e Tecnológica em Engenharia/ 6a Feira de Protótipos.

SILVA, P.M. A poluição. São Paulo, Difel, 1975. S, A. Processamento de Polímeros. 2. ed. Florianópolis: Ed. UFSC.

THODE-FILHO, S.; MONTEIRO de SENA, M.F.; ALMEIDA, T.M.; SILVA, V.C.; SILVA, E.R.(2014) Estudo comparativo da toxicidade do sabão produzido com óleo vegetal residual, Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental – REGET (18) Ed. Especial Mai., p. 02-06.

THODE-FILHO, S.; MONTEIRO de SENA, M.F.; SILVA, E.R.; CABRAL, G.B.; MARANHÃO, F.S. (2013) Sistema de análise estequiométrica para produção de sabão a partir do óleo vegetal residual: uma estratégia para redução do impacto ambiental,Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental - REGET (15)15, p. 3019- 3025.

Published

2015-09-28

How to Cite

Tescarollo, I. L., Thomson Junior, J. P. ., Amâncio, M. de S. ., & Alves, T. F. T. . (2015). Proposal for quality control of ecological soap developed from recycled vegetable oil. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 19(3), 871–880. https://doi.org/10.5902/2236117017782

Issue

Section

ENVIRONMENTAL THECNOLOGY