Extension Courses of Food Processing: The University inserted in the Community

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2448190462016

Keywords:

produção de alimentos, programa de educação tutorial, sociedade

Abstract

The Food Processing Extension Courses (CEPA) are aimed at different publics in society, which seek to improve their learning. They provide interaction between academia and society, promoting technical and citizen education for students. Thus, the objective was to promote extension courses in Food Processing, with an emphasis on good manufacturing practices and the stages of the food process. Nine courses were offered, with varied themes, by professionals in the field, assisted by students from the PET Engenharia de Alimentos group. The results of the participants' evaluations showed the success obtained in all the courses offered, highlighting the need for these for society.


 

 

Downloads

References

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). Portaria MAPA - 146, de 07/03/1996. São Paulo, 1996. Disponível em: <https://www.defesa.agricultura.sp.gov.br/legislacoes/portaria-mapa-146-de-07-03-1996,669.html>. Acesso em: 26 jul. 2020.

BRASIL. Ministério da Saúde. Anvisa. Resolução CNNPA nº 12, de 24 de julho. 1978.

CORREIA, I. S. Relatório de estágio supervisionado obrigatório realizado em uma padaria artesanal. [s.l: s.n.]. Universidade Federal Rural de Pernambuco - Departamento de tecnologia rural curso de bacharelado em gastronomia. Recife, PE. 2019. Acesso em: 15 set. 2020.

DUARTE, J. S. As contribuições da extensão universitária para o processo de aprendizagem, a prática da cidadania e o exercício profissional. Brasília-DF. 2014. [s.l: s.n.]. Acesso em: 04 out. 2020.

GOHARA, A. K.; SOUZA, A. H. P.; ZANQUI, A. B.; SOUZA, N. E.; VISENTAINER, J. V.; MATSUSHITA, M. Chemometric tools applied to the development and proximal and sensory characterization of chocolate cakes containing chia and azuki. Acta Scientiarum Technology, v. 36, n. 3, p. 537-543, 2014.

IBGE – INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios Contínua (PNAD Contínua). Rio de Janeiro, 2020.

KOVESI, B.; SIFFERT, C.; CREMA, C.; MARTINOLI, G. 400 g: técnicas de cozinha. São Paulo: Companhia Editora Nacional, 2007. 576 p.

OLIVEIRA, E. S.; NASCIMENTO-E-SILVA, D. A extensão como suprimento de necessidades: reflexões sobre as relações das instituições de ensino superior e da extensão com o macroambiente. Expressa Extensão, v. 24, n. 2, p. 88-95, 2019.

PÉREZ-DÍAZ, I. M., et al. Fermented and acidified vegetables. In: DOWNES, P., ITO, K. Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. 4 ed. American Public Health Association, Washington, DC, p. 521 – 532, 2015.

PHILIPPI, S. T. Tabela de Composição de Alimentos. Suporte para decisão nutricional. 5 edição. Editora Manole Ltda. 2015.

PROPAN. Perfil da Panificação: Indicadores 2015. 2016. Disponível em: Acesso em: 27 out. 2016.

POLTRONIERI, M. C. et al. Tratos culturais em pimenta de cheiro (Capsicum chinense Jacquin). Belém: Embrapa Amazônia Oriental, 2006. 4 p.

QUEIROZ, C. A.; SOLIGUETTI, D. F. G.; MORETTI, S. L. A. As principais dificuldades para vegetarianos se tornarem veganos: um estudo com o consumidor brasileiro. Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 13, n. 3, p. 535–554, 2018.

SILVA, A. O que é quitanda para o mineiro. 2016. Disponível em: <https://www.conhecaminas.com/2016/02/o-que-e-quitanda-para-o-mineiro.html>. Acesso em: 27 jul. 2020.

SILVA, E. B. Superação na Cozinha: Curso de capacitação em Gastronomia para pessoas em condição de vulnerabilidade social. Departamento de Economia Doméstica, Laboratório de Alimentos e Bebidas - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). Seropédica, 2019.

Published

2021-01-27

How to Cite

Guimarães, A. P. N., Borges, M. V., Souza, A. R. M. de, & Silveira, M. F. A. (2021). Extension Courses of Food Processing: The University inserted in the Community. Revista ComInG - Communications and Innovations Gazette, 5(1), 22–31. https://doi.org/10.5902/2448190462016