Extension Courses of Food Processing: The University inserted in the Community
DOI:
https://doi.org/10.5902/2448190462016Keywords:
produção de alimentos, programa de educação tutorial, sociedadeAbstract
The Food Processing Extension Courses (CEPA) are aimed at different publics in society, which seek to improve their learning. They provide interaction between academia and society, promoting technical and citizen education for students. Thus, the objective was to promote extension courses in Food Processing, with an emphasis on good manufacturing practices and the stages of the food process. Nine courses were offered, with varied themes, by professionals in the field, assisted by students from the PET Engenharia de Alimentos group. The results of the participants' evaluations showed the success obtained in all the courses offered, highlighting the need for these for society.
Downloads
References
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). Portaria MAPA - 146, de 07/03/1996. São Paulo, 1996. Disponível em: <https://www.defesa.agricultura.sp.gov.br/legislacoes/portaria-mapa-146-de-07-03-1996,669.html>. Acesso em: 26 jul. 2020.
BRASIL. Ministério da Saúde. Anvisa. Resolução CNNPA nº 12, de 24 de julho. 1978.
CORREIA, I. S. Relatório de estágio supervisionado obrigatório realizado em uma padaria artesanal. [s.l: s.n.]. Universidade Federal Rural de Pernambuco - Departamento de tecnologia rural curso de bacharelado em gastronomia. Recife, PE. 2019. Acesso em: 15 set. 2020.
DUARTE, J. S. As contribuições da extensão universitária para o processo de aprendizagem, a prática da cidadania e o exercício profissional. Brasília-DF. 2014. [s.l: s.n.]. Acesso em: 04 out. 2020.
GOHARA, A. K.; SOUZA, A. H. P.; ZANQUI, A. B.; SOUZA, N. E.; VISENTAINER, J. V.; MATSUSHITA, M. Chemometric tools applied to the development and proximal and sensory characterization of chocolate cakes containing chia and azuki. Acta Scientiarum Technology, v. 36, n. 3, p. 537-543, 2014.
IBGE – INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios Contínua (PNAD Contínua). Rio de Janeiro, 2020.
KOVESI, B.; SIFFERT, C.; CREMA, C.; MARTINOLI, G. 400 g: técnicas de cozinha. São Paulo: Companhia Editora Nacional, 2007. 576 p.
OLIVEIRA, E. S.; NASCIMENTO-E-SILVA, D. A extensão como suprimento de necessidades: reflexões sobre as relações das instituições de ensino superior e da extensão com o macroambiente. Expressa Extensão, v. 24, n. 2, p. 88-95, 2019.
PÉREZ-DÍAZ, I. M., et al. Fermented and acidified vegetables. In: DOWNES, P., ITO, K. Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. 4 ed. American Public Health Association, Washington, DC, p. 521 – 532, 2015.
PHILIPPI, S. T. Tabela de Composição de Alimentos. Suporte para decisão nutricional. 5 edição. Editora Manole Ltda. 2015.
PROPAN. Perfil da Panificação: Indicadores 2015. 2016. Disponível em: Acesso em: 27 out. 2016.
POLTRONIERI, M. C. et al. Tratos culturais em pimenta de cheiro (Capsicum chinense Jacquin). Belém: Embrapa Amazônia Oriental, 2006. 4 p.
QUEIROZ, C. A.; SOLIGUETTI, D. F. G.; MORETTI, S. L. A. As principais dificuldades para vegetarianos se tornarem veganos: um estudo com o consumidor brasileiro. Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 13, n. 3, p. 535–554, 2018.
SILVA, A. O que é quitanda para o mineiro. 2016. Disponível em: <https://www.conhecaminas.com/2016/02/o-que-e-quitanda-para-o-mineiro.html>. Acesso em: 27 jul. 2020.
SILVA, E. B. Superação na Cozinha: Curso de capacitação em Gastronomia para pessoas em condição de vulnerabilidade social. Departamento de Economia Doméstica, Laboratório de Alimentos e Bebidas - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). Seropédica, 2019.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Os manuscritos aceitos e publicados são de propriedade da revista ComInG.
Os originais deverão ser acompanhados de documentos de transferência de direitos autorais contendo assinatura dos autores.
A carta de direitos autorais deve ser enviada para o e-mail coming@inf.ufsm.br
É vedada a submissão integral ou parcial do manuscrito a qualquer outro periódico. A responsabilidade do conteúdo dos artigos é exclusiva dos autores.
É vedada a tradução para outro idioma sem a autorização escrita do Editor ouvida a Comissão Editorial.
ENGLISH
Manuscripts accepted and published are the property of the journal ComInG.
The originals must be accompanied by documentation of copyright transfer containing the signature of the authors.
You may not submit full or partial manuscript to another journal. The responsibility of the article's content is exclusive of the authors.
You may not translating into another language without the written permission of the Editor after consultation with the Editorial Board.