Assessment of the nutritional status, nutritional knowledge, food consumption and other life habits of basic education teachers

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236583471598

Keywords:

School teachers, Food consumption, Nutrition assessment

Abstract

Objective: to evaluate the nutritional status, sociodemographic characteristics, nutritional knowledge, food intake and life habits of primary school teachers from a private school in the south of São Paulo. This was a descriptive cross-sectional study approved by the Research Ethics Committee and approved under CAAE 74343317.8.0000.5377 and number 2,270,153. The teachers answered a questionnaire containing the sociodemographic variables, nutritional knowledge, food intake and also other life habits and self-reported weight and height.  Results: The study included 40 teachers with a mean age of 38.7 ± 8.0 years, 83% female, 80% married, 68% belonging to socioeconomic class B, 63% with moderate nutritional knowledge, 55% overweight and in relation to food consumption and other life habits 65% were classified as "need to improve".  Final considerations: Based on these results, it is concluded that most teachers were overweight, belonged to socioeconomic class B, had moderate nutritional knowledge  and needed to make adjustments in food intake and other life habits. Health promotion actions in the school environment must be strengthened, given that these professionals exert a role of influence in the practices and attitudes of students through coexistence among peers.

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Author Biographies

Natália Miranda da Silva, Centro Universitário Adventista de São Paulo

Nutricionista pelo Centro Universitário Adventista de São Paulo (2018).

Magali Miranda Barcelos, Centro Universitário Adventista de São Paulo

Nutricionista pelo Centro Universitário Adventista de São Paulo (2018-2022), pós-graduanda em Comportamento Alimentar e Nutrição Funcional pela PUC de Goiás.

Letícia Seidel Simões, Centro Universitário Adventista de São Paulo

Estudante do curso de Nutrição na instituição de ensino Unasp SP.

Victor Roberto do Amaral Urbano, Centro Universitário Adventista de São Paulo

Graduação em andamento em Enfermagem pelo Centro Universitário Adventista de São Paulo, UNASP.

Júlio Cesar da Conceição Ferreira, Centro Universitário Adventista de São Paulo

Graduado em Nutrição pelo Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP).

Thauany Silva Santos, Centro Universitário Adventista de São Paulo

Graduação em andamento em Nutrição pelo Centro Universitário Adventista de São Paulo, UNASP.

Marcia Maria Hernandes de Abreu de Oliveira Salgueiro, Centro Universitário Adventista de São Paulo

Docente de Graduação do mestrado de Promoção à Saúde do Centro Universitário Adventista de São Paulo – UNASP. São Paulo, Brasil.

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Published

2024-02-28

How to Cite

Silva, N. M. da, Barcelos, M. M., Simões, L. S., Urbano, V. R. do A., Ferreira, J. C. da C., Santos, T. S., & Salgueiro, M. M. H. de A. de O. (2024). Assessment of the nutritional status, nutritional knowledge, food consumption and other life habits of basic education teachers. Saúde (Santa Maria), 49(2), e71598. https://doi.org/10.5902/2236583471598

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