Evaluation of aspects related to food choices between teachers of children educational centers

Authors

  • Roberta Lamonatto Taglietti Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, SC
  • Aline Cristina Lalana Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó, Chapecó, SC
  • Talita Menezes da Rosa Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó, Chapecó, SC
  • Carla Rosane Paz Arruda Teo Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó, Chapecó, SC
  • Fernanda Grison Confortin Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó, Chapecó, SC

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236583430348

Keywords:

Faculty, Feeding Behavior, Child Rearing

Abstract

Objective: to evaluate aspects related to food choices and food consumption of teachers of Child Educational Centers of a municipality in Santa Catarina state. Method: a quantitative descriptive cross-sectional study was carried out, in which 100 teachers participated, responding to questionnaires about the reason for their food choices and food consumption. Results: the sensory appeal factor was attributed with greater relevance to determine the teachers’ food choices, followed by health, natural content and weight control factors, associated with important requirements to promote healthy eating habits. The participants consumed more often in natura and minimally processed foods. Conclusion: the results reinforce that teachers can be positive influences in the formation of children’s eating habits, but it is still necessary to make them aware of this responsibility, preparing them for approaching feeding in childhood, especially at a time when there is a decrease in family sharing of meals.

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Author Biographies

Roberta Lamonatto Taglietti, Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, SC

Universidade Comunitária da Região de Chapecó- Área de Ciências da Saúde- Doutoranda do Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Ciências da Saúde- Unochapecó

Aline Cristina Lalana, Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó, Chapecó, SC

Nutricionista forma pela Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó

Talita Menezes da Rosa, Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó, Chapecó, SC

Nutricionista forma pela Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó

Carla Rosane Paz Arruda Teo, Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó, Chapecó, SC

Universidade Comunitária da Região de Chapecó- Área de Ciências da Saúde- Docente do Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Ciências da Saúde- Unochapecó

Fernanda Grison Confortin, Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó, Chapecó, SC

Docente do Curso de Nutrição Universidade Comunitária da Região de Chapecó-Unochapecó

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Published

2018-04-18

How to Cite

Taglietti, R. L., Lalana, A. C., Rosa, T. M. da, Teo, C. R. P. A., & Confortin, F. G. (2018). Evaluation of aspects related to food choices between teachers of children educational centers. Saúde (Santa Maria), 44(1). https://doi.org/10.5902/2236583430348