Innovation in production organic rice systems in Rio Grande do Sul

Authors

  • Vanessa Monks da Silveira Faculdade de Administração e Turismo da Universidade Federal de Pelotas
  • Graziela Mota Antunes GPEIA - Grupo de Pesquisa em Inovação e Sustentabilidade no Agronegócio, Faculdade de Administração e Turismo da Universidade Federal de Pelotas
  • Marcelo Fernandes Pacheco Dias GPEIA - Grupo de Pesquisa em Inovação e Sustentabilidade no Agronegócio, Faculdade de Administração e Turismo da Universidade Federal de Pelotas

DOI:

https://doi.org/10.5902/198346597782

Abstract

The Rio Grande do Sul is the largest producer of rice. In the state, rice is conventionally produced in large areas with intensive use of machinery and inputs, which has been associated with environmental impacts. Innovation can help to change this reality. Some initiatives are being developed in recent years trying to adapt the conventional system the global trend of consumption concerned about the environment. An example is the production of organic rice. In this sense, has established itself as objective to identify the groups of organic production in the state of Rio Grande do Sul and the innovations associated with these groups. The research was characterized as qualitative. The current stage of research enabled us to identify the group of producers associated with the Center for Environmental Education and Rice Agroecological Management Group, coordinated the Cooperative Central Settlements of Rio Grande do Sul. Have been identified other producers or groups. As for innovations, the results of the group of producers associated with the Center for Environmental Education and Monitoring are under review. Still it was found that new more sustainable alternatives are being adopted by producers and that this type of cultivation has increased in recent seasons.

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Author Biographies

Vanessa Monks da Silveira, Faculdade de Administração e Turismo da Universidade Federal de Pelotas

Engenheira Agrônoma, mestre em Pastagens pela Universidade Federal de Pelotas. Consultora na área de Gestão Ambiental da Universidade Católica de Pelotas no NESIC- Núcleo de Economi Solidária e Incubação de Cooperativas e colaboradora na Universidade Federal de Pelotas no GPEIA - Grupo de Pesquisa em Inovação e Sustentabilidade no Agronegócio.

Graziela Mota Antunes, GPEIA - Grupo de Pesquisa em Inovação e Sustentabilidade no Agronegócio, Faculdade de Administração e Turismo da Universidade Federal de Pelotas

Bacharel em Administração (2012), pela Universidade Federal de Pelotas. Colaboradora na Universidade Federal de Pelotas no GPEIA - Grupo de Pesquisa em Inovação e Sustentabilidade no Agronegócio.

Marcelo Fernandes Pacheco Dias, GPEIA - Grupo de Pesquisa em Inovação e Sustentabilidade no Agronegócio, Faculdade de Administração e Turismo da Universidade Federal de Pelotas

Graduado em Agronomia mestre em Administração e doutro em Agronegócios pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Professor efetivo na Faculdade de Administração e Turismo da Universidade Federal de Pelotas e coordenador do GPEIA - Grupo de Pesquisa em Inovação e Sustentabilidade no Agronegócio.

Published

2012-12-18

How to Cite

Silveira, V. M. da, Antunes, G. M., & Dias, M. F. P. (2012). Innovation in production organic rice systems in Rio Grande do Sul. Revista De Administração Da UFSM, 5, 715–728. https://doi.org/10.5902/198346597782