Characterization of pork meat consumption of the population of Xanxerê, Santa Catarina, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117021312

Keywords:

Animal protein, Consumers, Interviews, Questionnaires, Farming pig

Abstract

The swine stands out in some regions of Brazil and more specifically, in Santa Catarina, mainly by having national leadership in the slaughter of these animals. This study constitutes a very important tool, since the identification of the main consumed cuts and analysis of what it means meat with high quality for the consumer Xanxerense, will identify the user profile and contribute to the production system products meat. Field research with primary data collection using forms applied to pork consumers Xanxerê was used. Of the interviewed, 93.3% reported consuming pork meat. Moreover, it was observed that most of the people receive a personal or family income 2-5 the minimum wage in real. The rib was the main cutting preference. Further, it was found that the clear appearance and visible fa t are features that influence the high degree of quality of pork meat for men and women, respectively. Therefore, it is necessary to invest in actions that demonstrate the socio-economic factors involved in the consumption of pork, as well as studies that analyze the quality of the product and the real environmental impact with its production.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Jackeline Karsten Kirinus, Universidade do Oeste de Santa Catarina, Xanxerê, SC

Professora Assistente, Universidade do Oeste de Santa Catarina, Xanxerê, SC

Matheus Benedetti, Universidade do Oeste de Santa Catarina, Xanxerê, SC

Graduação em Medicina Veterinária na Universidade do Oeste de Santa Catarina

Willian Pavlik, Universidade do Oeste de Santa Catarina, Xanxerê, SC

Gustavo Vinicius Taffarel, Universidade do Oeste de Santa Catarina, Xanxerê, SC

Graduação em Medicina Veterinária na Universidade do Oeste de Santa Catarina

Camila de Oliveira Belmonte, Universidade do Oeste de Santa Catarina, Xanxerê, SC

Docente do curso de Medicina Veterinária da Universidade do Oeste de Santa Catarina

Andrea Cristina Dörr, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Professora Adjunta da Universidade Federal de Santa Maria

Ander Renã Téo, Universidade do Oeste de Santa Catarina, Xanxerê, SC

Graduação em Medicina Veterinária pela Universidade do Oeste de Santa Catarina

References

ABIPECS (Associação Brasileira da Indústria Produtora e Exportadora de Carne Suína). Exportação mundial de carne suína. 2014. Disponível em: <http://www.abipecs.org.br/pt/estatisticas/mundial/exportacao.html>. Acesso em: 17 de mar. 2014.

ANTONANGELO, A. et al. Perfil dos consumidores de carne suína no município de Botucatu – SP. Tékhne ε Lógos, Botucatu, v. 2, n. 2, 2011.

BARBETTA, P. A. Estatística Aplicada às Ciências Sociais. 7. ed. Florianópolis: Editora da UFSC, 2008. 315 p.

BARCELLOS, J.O.J. et al. Consumer perception of Brazilian traced beef. Revista Brasileira de Zootecnia, v.41, p. 771-774, 2012.

BEZERRA, J.M.M. et al. Caracterização do consumidor e do mercado da carne suína na microrregião de Campina Grande, Estado da Paraíba. Ciência Animal Brasileira, v. 8, n. 3, p. 485-494, 2007.

BREWER, M.S.; ZHU, L.G.; MCKEITH, F.K. Marbling effects on quality characteristics of pork loin chops: consumer purchase intent, visual and sensory characteristics. Meat Science, v. 59, n. 2, p. 153-163, 2001.

BRISOLA, M.V.; CASTRO, A.M.G. Preferências do consumidor de carne bovina do Distrito Federal pelo ponto de compra e pelo produto adquirido. Caderno de Pesquisas em Administração, v. 12, n. 1,p. 81-99, 2005.

CONAB (Companhia Nacional de Abastecimento). Perspectivas para a Agropecuária na Safra 2013/14. Acesso em 18 de mar 2014. Disponível em: http://www.conab.gov.br/OlalaCMS/uploads/arquivos/13_09_12_17_43_13_09_carnes.pdf.

DIAS, A.C. et al. Manual Brasileiro de Boas Práticas Agropecuárias na Produção de Suínos. Elaboração de conteúdo Técnico. Brasília, DF: ABCS. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2011. 140 p.

FAO (Food and Agriculture Organization). Divisão de produção e sanidade animal. Fontes de carne. Acesso em 15 fev. 2015. Disponível em: http://www.fao.org/ag/againfo/themes/es/meat/backgr_sources.html.

FARIA, I.G.; FERREIRA, J.M.; GARCIA, S.K. Mercado consumidor de carne suína e derivados em Belo Horizonte. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 58, n. 2, p. 251-256, 2006.

FONSECA, M.C.P.; SALAY, E. Beef, chicken and pork consumption and consumer safety and nutritional concerns in the City of Campinas, Brazil. Food Control, v. 19, n. 11, p. 1051-1058, 2008.

IBGE (Instituto Brasileireo de Geografia e Estatítica). Cidades. Santa Catarina – Xanxerê, dados completos. Acesso em 12 de dez. 2014. Disponível em: http://www.cidades.ibge.gov.br/xtras/perfil.php?lang=&codmun=421950&search=santacatarina%7Cxanxere.

Grunert, K.G. Future trends and consumer lifestyles with regard to meat consumption. Meat Science, v. 74, p. 149-160, 2006.

KUNZ, A. et al. Recomendações técnicas para uso de esterqueiras para a armazenagem de dejetos de suínos. Comunicado Técnico, Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, n. 361, p. 1-4, 2004.

Kunz, A. et al. Tecnologias de manejo e tratamento de dejetos de suínos estudadas no Brasil. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 22, n. 3, p. 651-665, 2005.

LEVY, P. S.; LEMESHOW, S. Sampling of populations, solutions manual: methods and applications. 4ed. Wiley: New York, USA. 2009.

MERLINI, S.L. et al. Caracterização do consumidor e do mercado da carne suína no município de Umuarama – Paraná – Brasil. Enciclopédia biosfera, v. 10, n. 18; p. 833-839, 2014.

ROPPA, L. Perspectivas da produção mundial de carnes, 2006 a 2030. Revista Suinocultura Industrial, v. 34, p. 16-27, 2011.

RUBIN, L.S.; ILHA, A.S.; LOPES, T.A.M. Exportações de carne suína: performance e possibilidades frente a eliminação de barreiras. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 14, n. 1, p. 28-45, 2012.

SALES, L.E.M. et al. Avaliação da carne suína in natura comercializada em Mossoró-RN. Acta Veterinaria Brasilica, v. 7, n. 4, p. 306-310, 2013.

SANTOS, T.M.B. et al. Diagnóstico do perfil do consumidor de carne suína no município de Aquidauana-MS. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 12, n. 1, 2011.

SANTOS, E.L. Mercado consumidor de carne suína e seus derivados em Rio Largo-AL. Acta Veterinaria Brasilica, v. 6, n. 3, p. 230-238, 2012.

SARCINELLI, M.F.; VENTURINI, K.S.; SILVA, L.C. Características da carne suína. Universidade Federal do Espirito Santo - UFES. Boletim Técnico: 00907 - Editado: 25/08/2007.

SEHNEM, S.; GARRIDO, L. R. A suinocultura e o meio ambiente: estudo de casos no oeste de Santa Catarina. Revista de Administração, v. 3, n. 4, p. 157-176, 2013.

SCHLINDWEIN, M.M.; KASSOUF, A.L. Análise da influência de alguns fatores socioeconômicos e demográficos no consumo domiciliar de carnes no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 44, n. 3, p. 549-572, 2006.

SILVA, J.P.; SILVA, L.P.G. DA. Estudo e avaliação do consumidor de carne suína “in natura” e industrializada na microrregião de Guarabira-PB. Agropecuária Científica no Semiarido, v. 5, n. 1,p. 57-61, 2009.

SOARES, L; BELO, M.A.A. Consumo de pescado no município de Porto Velho-RO. Enciclopédia Biosfera, v. 11, n.21, 3059-3067, 2015.

TAFFAREL, R.T. ET AL. Mercado consumidor de carne suína e derivados no município de Lavras, Minas Gerais. Revista Eletrônica de Pesquisa Animal, v. 01, n. 01, p. 51-61, 2013.

THOMS, E. ET AL. Perfil de consumo e percepção da qualidade da carne suína por estudantes de nível médio da cidade de Irati, PR. Revista Acadêmica: Ciências Agrárias e Ambientais, v. 8, n. 4, p. 449-459, 2010.

TRESPALACIOS, J.A.; VÁZQUEZ, R.; BELLO, L. Investigación de mercados, métodos de recogida y análisis de información para la toma de decisiones en marketing. Thomson: Madrid, Spain. 2005.

WEYDMANN, C.L. et al. Cadeia produtiva suinícola. In: CARIO, S. A. F. et al. Economia de Santa Catarina: inserção industrial e dinámica competitiva. Florianópolis: Nova Letra, 2008. p. 509-536.

VERBEKE, W.; VACKIER, I. Profile and effects of consumer involvement in fresh meat. Meat Science, v. 67, p. 159-168, 2004.

Published

2016-03-01

How to Cite

Kirinus, J. K., Benedetti, M., Pavlik, W., Taffarel, G. V., Belmonte, C. de O., Dörr, A. C., & Téo, A. R. (2016). Characterization of pork meat consumption of the population of Xanxerê, Santa Catarina, Brazil. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 20(1), 233–240. https://doi.org/10.5902/2236117021312

Issue

Section

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>