O IMPACTO DA AGRICULTURA SOBRE O MEIO AMBIENTE

Authors

  • Rafael Mattos de Deus Faculdade de Tecnologia Internacional - FATEC
  • Sonia Maria Cipriano Bakonyi Faculdade Evangélica do Paraná - FEPAR; Grupo Educacional UNINTER

DOI:

https://doi.org/10.5902/223611705625

Keywords:

Impacto Ambiental, Alternativas, Agricultura Orgânica, Meio Ambiente.

Abstract

http://dx.doi.org/10.5902/223611705625

The development of humanity in recent times has changed the natural environment. Thesechanges, for the most part, are impacts on fauna and flora. In addition to the industries and thecity, these changes also have been affected by agriculture, there are the intensive growth andindiscriminate use of pesticides, of soil, of water, and of deforestation and intensive andprolonged monoculture - all these factors affect the environment, including man himself. Howeverthere are researches about alternative technology and ways to assist agricultural developmentwithout harming the environment, this is what the laws and conferences propose for sustainabledevelopment. An example is the use of natural substances to prevent pests, rather thanagricultural chemicals. Water, for example, can be used with more rational or by drip irrigation,that shows a great saving of water and better development of the plants. Therefore this studyaimed to show the role of agriculture in the decadence of sustainability, but also reviews the existing technologies and alternatives to allow the development of both environment andagriculture.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Rafael Mattos de Deus, Faculdade de Tecnologia Internacional - FATEC

Biólogo – Graduado na Faculdade de Ciências, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”; Pós-graduado no curso de Especialização em Gestão Ambiental e Desenvolvimento Sustentável da FATEC Internacional– Faculdade de Tecnologia Internacional.

Sonia Maria Cipriano Bakonyi, Faculdade Evangélica do Paraná - FEPAR; Grupo Educacional UNINTER

Bióloga - Doutora em Geografia pela UFPR- Universidade Federal do Paraná; Professora dos Cursos de Pós-Graduação em Saúde Pública e Meio Ambiente do Grupo Uninter; Membro do Comitê de Ética do Grupo Uninter; Professora e Assistente de Coordenação da FEPAR – Faculdade Evangélica do Paraná na área de Saúde Ambiental.

References

AMADIOHA, A.C.; UCHENDU, P.N. Post harvest control of Tomato Fruit Rot caused by Fusarium solani with extracts of Azadirachta indica. Discovery and Innovation, v.15, n.1/2, p.83-86, 2003.

BOWERS, J.; HOPKINSON, P. The treatment of landscape in project appraisal:consumption and sustainability approaches. Project Appraisal, v. 9, n. 2, p. 110-118, 1994.

BRASIL. Conselho Nacional do Meio Ambiente. Resolução n.001, de 23 de janeiro de 1986. Dispõe sobre critérios básicos e diretrizes gerais para o Relatório de Impacto Ambiental RIMA. Diário Oficial [da]

República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 17 fev. 1986.

BUCKUP, L. A monocultura com eucaliptos e a sustentabilidade. Porto Alegre, março, 2006 [Documento Online]. Disponível em: <http://www.territoriosdacidadania.gov.br/portal/saf/arquivos/view/ater/artigos-e-revistas/A_Monocultura_com_Eucaliptos_e_a_Sustent

abilidade_.pdf> Acesso em: 17/02/2010.

CALDAS, R. R. Característica de recipiente e densidade de planta de pepino, cultivada em substrato de fibra de coco com fertirrigação. 2008. 52f. Dissertação de Mestrado – Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita FiIlho”, Ilha Solteira, 2008.

CARPENEDO, V.; MIELNICZUK, J. Estado de agregados e qualidade de agregados de Latossolos Roxos, submetidos a diferentes sistemas de manejo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Piracicaba, v.14, n.1

p.99-105, 1990.e

COUTINHO, C. F. B. et al. Pesticidas: mecanismo de ação, degradação e toxidez. Pesticidas: Revista de Ecotoxicologia e Meio Ambiente, v. 15, p. 65-72, jan.-dez., 2005.

DEUS, R. M. Estudos da aplicação de nim no desenvolvimento das plantas, no manejo do Vírus do Endurecimento dos Frutos e na pós-colheita de frutos de maracujazeiro amarelo. 2008. 48f. Trabalho de

Conclusão de Curso (Graduação) – Faculdade de Ciência, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita FiIlho”, Bauru, 2008.

DOBSON, A. Green political thought. London: Routledge, 1994. 225p.

FAO. Água na agricultura. Roma: Relatório técnico, 1998, 18p.

GREENOUGH, D.R.; TUDELA, A.P. Inhibition of mango anthracnose (Colletotrichum gloeosporioides) by ethanolic leaf extracts of neem (Azadirachta indica) in the Northern Mariana Islands. Neem Proceedings, p.52-55, 1999.

LEWANDOWSKI, I.; HARDTLEIN, M.; KALTSCHMITT, M. Sustainable crop production: definition and methodological approach for assessing and implementing sustainability. Crop Sciences, v. 39, p. 184-193,

MARTELL, L. Ecology and society. Polity Press: Oxford, 1994. 240p.

MARTINEZ, S.S. ( ed) O Nim – Azadirachta indica – nat ure za, usos múltiplos, produção. Londrina: IAPAR, 2002. 142p.

MARTINS, C. C. et al. Manejo da irrigação por gotejamento no cafeeiro (Coffea arábica L.). Journal of Biosciesces, v. 23, n. 2, p. 61-69, Apr.-Jun. 2007.

MORDUE L, A.J.; NISBET, A.J. Azadirachtin from the neem tree Azadirachta indica: its action against insects. Anais da Sociedade Entomológica do Brasil, v.29, n.4, p.615-632, dez. 2000.

NEHER, D. Ecological sustainability in agricultural systems: definition and measurement. Journal of Sustainable Agriculture, v. 2, n. 3, p. 51-61, 1992.

LOWERY, D.T.; ISMAN, M.B. Toxicity of neem to natural enemies of aphids. Phytoparasitica, v.23, p.297-306, 1995.

OLIVEIRA, J. C. M.; VAZ, C. M. P.; REICHARDT, K. Efeito do cultivo contínuo da cana-de-açúcar em propriedades físicas de um Latossolo Vermelho Escuro. Scientia Agricola, v. 52, n. 1, p. 50-55, jan.-abr. 1995

PANACHUKI E. et al. Parâmetros físicos do solo e erosão hídrica sob chuva simulada, em área de integração agricultura-pecuária. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola Ambiental, v.10, n.2, p.261–268, 2006.

PORTER, A. L. Technology assessment. Impact Assessment, v. 13, p. 135-151, 1995.

RODRIGUES, G. S. Conceitos ecológicos aplicados à agricultura. Revista Científica Rural, v. 4, n. 2, p. 155-166, dez. 1999.

RUCH, B. et al. Summary of some environmental aspects of the neem ingredient Neem Azal and Neem Azal-T/S, 1996. In: KLEEBERG, H.; ZEBITZ, C.P.W. (eds). Proceedings of the 5th workshop on practice

oriented results on use and production of neem-ingredients and pheromones, Wetzlar, Germany, 1996, p.15-20.

SAXENA, R. C. Inseticides from Neem. In: ARNASON, J.T.; PHILOGENE, B.J.R.; MORAND, P. (Ed.) Inseticides of plant origin. Washington: ACS, 1989. cap.9, p.110-129.

STONE, L. S.; SILVEIRA, P. M. Efeitos do sistema de preparo e da rotação de culturas na porosidade e densidade do solo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 25, n. 2, p. 395-401, 2001.

TANG, Y.Q.; WEATHERSBEE III, A.A.; MAYER R.T. Effect of neem seed extract on brown citrus aphid (Homóptera: Aphididae) and its parasitoid Lysiphlebus testaceipes (Hymenoptera: Aphidiidae). Biological Control, v.31, n.1, p.172-176, feb. 2002.

TRENTO, S. M.; IRGANG, H. H.; REIS, E. M.. Efeito da rotação de culturas, da monocultura e da densidade de plantas na incidência de grãos ardidos em milho. Fitopatolia brasileira. 2002, v. 27, n. 6, p. 609-613, nov.-dez. 2002.

UNESCO. Water: a shared responsibility: the united nations world water development report 2. Paris: UNESCO, 2006, p. 279.

VIEGAS JUNIOR, C. Terpenos com atividade inseticida: uma alternativa para o controle químico dos insetos. Química Nova, v. 26, n. 3, p. 390-400, 2003.

Published

2012-08-04

How to Cite

Deus, R. M. de, & Bakonyi, S. M. C. (2012). O IMPACTO DA AGRICULTURA SOBRE O MEIO AMBIENTE. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 7(7), 1306–1315. https://doi.org/10.5902/223611705625