O PROCESSO DE REUTILIZAÇÃO DA CASCA DO ARROZ: UM ESTUDO DE CASO NA EMPRESA J. FIGHERA & CIA. LTDA

Authors

  • Jenesca Cechin Faculdade Metodista de Santa Maria - FAMES
  • Thiago Kader Rajeh Ibdaiwi Faculdade Metodista de Santa Maria - FAMES
  • Damiana Machado de Almeida Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
  • Vania Medianeira Flores Costa Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
  • Luis Felipe Dias Lopes Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
  • Rita de Cássia Trindade dos Santos Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117010489

Keywords:

Rice husk, Environmental Management, Waste Reuse.

Abstract

Although the theme Social and Environmental Responsibility is still challenging, many companies are seeking ways to preserve environmental and ecological in order to stand out in the market. This article presents the process of reuse rice husk in Company J. Fighera & Cia Ltda in Santa Maria - RS. The research is characterized as descriptive nature of literature and case study assumptions. The results prove that the said rice mill is concerned with environmental issues and therefore already adopted measures such as reusing the shell to fire the furnaces of tedder, sell the remaining residue for pottery, pens and aviaries. It is suggested that the company make partnerships with timber industries. We conclude that environmental concern is a fundamental step for any company that wishes effectiveness, organizational excellence and wants to be benchmark in modern society.

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Author Biographies

Jenesca Cechin, Faculdade Metodista de Santa Maria - FAMES

Bacharel em Administração com Habilitação em Comércio Exterior - FAMES

Thiago Kader Rajeh Ibdaiwi, Faculdade Metodista de Santa Maria - FAMES

Professor na Faculdade Metodista de Santa Maria - FAMES

Mestre em Engenharia de Produção - UFSM

Damiana Machado de Almeida, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Mestranda em Administração - PPGA/UFSM

Vania Medianeira Flores Costa, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Professora Adjunta do Departamento de Ciências Administrativas da UFSM.

Doutora em Administração pela Universidade Federal da Bahia (UFBA).

Luis Felipe Dias Lopes, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Professor Associado 2 da Universidade Federal de Santa Maria/UFSM.

Doutor emEngenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC).

Rita de Cássia Trindade dos Santos, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Acadêmica do Curso de Administração da Universidade Federal de Santa Maria (UFSM).

References

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Published

2014-02-13

How to Cite

Cechin, J., Ibdaiwi, T. K. R., Almeida, D. M. de, Costa, V. M. F., Lopes, L. F. D., & Santos, R. de C. T. dos. (2014). O PROCESSO DE REUTILIZAÇÃO DA CASCA DO ARROZ: UM ESTUDO DE CASO NA EMPRESA J. FIGHERA & CIA. LTDA. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 17(17), 3293–3305. https://doi.org/10.5902/2236117010489

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