Analysis of thermal comfort for rural workers during tobacco harvesting in the Vale do Rio Pardo region

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X40657

Keywords:

Tobacco, Thermal comfort, Rural workers

Abstract

Tobacco cultivation, besides being an important source of income for family farming, also translates into one of the most relevant in the state. Thus, the aim of the present study is to analyze the thermal comfort of rural workers during tobacco harvest, through the temperature and humidity index (UTI) calculated with meteorological data from the years 2017/2018 and 2018/2019, in the Vale region. from Rio Pardo. For this, information was first collected anonymously through a questionnaire answered by 80 rural producers from different municipalities in the region and later, a bioclimatic analysis was performed through the calculation and interpretation of the UTI. The results indicated that the tobacco harvest in the region is held from October to January, in the morning (07:00 to 11:00) and afternoon (14:00 to 19:00) shifts. Thermal comfort analysis showed that in the morning there is no heat stress (UTI <74), unlike the afternoon where UTI indicates thermal heat discomfort (from November to January), which is progressive over the period. (UTI increases from 2:00 pm to 6:00 pm) and may be potentiated by the physical stress accumulated throughout the working day.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Heloísa de Gois, Universidade Federal de Santa Maria , Cachoeira do Sul, RS

Universidade Federal de Santa Maria - Campus Cachoeira do Sul (UFSM-CS), Cachoeira do Sul, Brasil

Zanandra Boff de Oliveira, Universidade Federal de Santa Maria , Cachoeira do Sul, RS

Universidade Federal de Santa Maria - Campus Cachoeira do Sul (UFSM-CS), Cachoeira do Sul, Brasil

Clarissa Moraes da Silva, Universidade Federal de Santa Maria , Cachoeira do Sul, RS

Universidade Federal de Santa Maria - Campus Cachoeira do Sul (UFSM-CS), Cachoeira do Sul, Brasil

Irajá Jantasch de Souza, Universidade Federal de Santa Maria , Cachoeira do Sul, RS

Universidade Federal de Santa Maria - Campus Cachoeira do Sul (UFSM-CS), Cachoeira do Sul, Brasil

Larrissa Ribeiro Rodrigues, Universidade Federal de Santa Maria , Cachoeira do Sul, RS

Universidade Federal de Santa Maria - Campus Cachoeira do Sul (UFSM-CS), Cachoeira do Sul, Brasil

Tiago Tondolo Link, Universidade Federal de Santa Maria - Campus Cachoeira do Sul (UFSM-CS)

Universidade Federal de Santa Maria - Campus Cachoeira do Sul (UFSM-CS), Cachoeira do Sul, Brasil

Leonardo Baldissera Malffini, Universidade Federal de Santa Maria , Cachoeira do Sul, RS

Universidade Federal de Santa Maria - Campus Cachoeira do Sul (UFSM-CS), Cachoeira do Sul, Brasil

References

AFUBRA [Internet]. Fumicultura [2019]. Fumicultura. Available from: https://afubra.com.br/home.html.

ALMEIDA, R. A. C. S. DE; VEIGA, M. M. Processo de trabalho rural e EPI’S: discussão sobre termorregulação corporal. Revista P&D em Engenharia de Produção. 2010; 8(2): 29-39.

ALVES, R. R. Métodos de Avaliação do Conforto Térmico Humano [TGI]. São Paulo: departamento de Geografia/USP; 2011.

BUFFINGTON, D.E. et al. Black globe-humiddity index (BGHI) as comfort equation for dairy cows. Transaction of the ASAE. 1982;24(3): 711-714.

CAMARGO, M. G; FURLAN, M. M. D. P. Resposta fisiológica do corpo às temperaturas elevadas: exercício, extremos de temperatura e doenças térmicas. Revista Saúde e Pesquisa [internet]. Maringá. [cited maio/ago 2011]. Author’s manuscript available at: http://periodicos.unicesumar.edu.br/index.php/saudpesq/article/view/1723.

EMBRAPA. Sistema de Produção para a cultura do Fumo. Arapiraca (Brasil): 1975;(75): 23 p.

FROTA, A. B.; SCHIFFER, S. R. Manual de Conforto Térmico. 5 ed. São Paulo: Studio Nobel; 2001.

GALLOIS, N. S. P. Análise das condições de stress e conforto térmico sob baixas temperaturas em indústrias frigoríficas de Santa Catarina [dissertation]. Florianópolis: Mestrado em Engenharia de Produção/UFSC; 2002. 140 p.

GOVERNO DO RIO GRANDE DO SUL [Internet]. Secretaria de Planejamento, Orçamento e Gestão [cited 2019 fev 15]. Atlas socioeconômico do Rio Grande Do Sul. Economia. Fumo. Avaliable from: https://atlassocioeconomico.rs.gov.br/fumo.

GRANDJEAN, E. Manual de ergonomia: adaptando o trabalho ao homem. 4 ed. Porto Alegre: Artes Médicas; 1998.

IIDA. I. Ergonomia: projeto e construção ou produção. 2 ed. São Paulo: Blücher; 2005.

SOUZA CRUZ [Internet]. Nossos Produtos [2019]. Tabaco. Available from: http://www.souzacruz.com.br/group/sites/SOU_AG6LVH.nsf/vwPagesWebLive/DO9YAEUN?opendocument.

MINISTÉRIO DO TRABALHO E EMPREGO; Norma Regulamentadora 31 - Segurança e saúde no trabalho na agricultura, pecuária silvicultura, exploração florestal e aqüicultura. Brasília (Brasil): Ministério do Trabalho e Emprego; 2005.

OLIVEIRA, F; COSTA, M. C. F; Serviço Brasileiro de respostas Técnicas. Dossiê Técnico: Cultivo de Fumo (Nicotiana tabacum L.) [Internet]. São Paulo: USP inovação; 2012 [cited 2019 Jul 09]. Available from: http://respostatecnica.org.br/dossie-tecnico/downloadsDT/NTcwMg==.

OLIVEIRA, Z. B. DE; BOTTEGA, E. L. SILVA, C. M. DA; RODRIGUES, L. R.; KNIES, A. E. Zoneamento bioclimático do estado do Rio Grande do Sul para o conforto térmico de animais e do trabalhador rural. Revista Ambiência. 2017;13(2): 423-438.

SANTOS, W. R. T; MELO, M. L. D. Índices de Conforto e Desconforto Térmico Humano segundo os Cenários Climáticos do IPCC [Internet]. Instituto de Ciências Atmosféricas; UFAL, 2010. Available from: http://www.sbmet.org.br/cbmet2010/artigos/446_95127.pdf.

SOUZA, A; PAVÃO, H. G; LASTORIA, G; GABAS, S. G; CAVAZZANA, G. H; PARANHOS FILHO, A, C. Um estudo de conforto e desconforto térmico para o Mato Grosso do Sul. REA – Revista de estudos ambientais. 2010; 12(2): 15-25.

Published

2020-02-07

How to Cite

Gois, H. de, Oliveira, Z. B. de, Silva, C. M. da, Souza, I. J. de, Rodrigues, L. R., Link, T. T., & Malffini, L. B. (2020). Analysis of thermal comfort for rural workers during tobacco harvesting in the Vale do Rio Pardo region. Ciência E Natura, 42, e4. https://doi.org/10.5902/2179460X40657

Most read articles by the same author(s)