Study of protein extraction from residues of tambatinga amazon fish

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X40586

Keywords:

Protein recovery. Acid extraction. Alkaline extraction.

Abstract

The present work aimed to extract proteins from tambatinga fish residue with physicochemical characterization, a hybrid of the crossing between the female tambaqui (Colossoma macropomum) and the male pirapitinga (Piaractus brachypomus). Protein extraction was performed by the following methods: acid (hydrochloric acid, acetic acid) and basic (sodium hydroxide). The protein fraction was characterized in relation to moisture content, ash, protein and yield. The moisture determination was performed with powder samples, submitted to drying at 40 ° C, in a forced circulation oven, which presented values of 7.29; 11.42 and 3.14% respectively. Regarding the fixed mineral residue (ash), the samples differed from each other, with values between 81.52; 50.65 and 44.76%. The samples obtained by the different processes presented protein contents of 3.63; 9.36 and 39.55% respectively. And the yield of protein extraction was 8.96; 3.64 and 6.43% for hydrochloric acid, acetic acid and sodium hydroxide, respectively. The obtained results indicate that it is possible to perform protein extraction for fish waste utilization, mainly by the basic extraction method.

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Author Biographies

Sumária Sousa e Silva, Universidade do Estado de Mato Grosso- UNEMAT, Campus de Barra do Bugres-MT.

Graduada em Licenciatura Plena em Química, Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

Especialista em Ensino a Distância (UNEMAT)

Mestre em Ciências, Universidade de São Paulo (USP)

Doutora em Ciências, Universidade de São Paulo (USP)

Atualmente é Pesquisadora DCR/FAPEMAT/CNPq- (UNEMAT)

Danieli Alini Pettenon, Universidade do Estado de Mato Grosso- UNEMAT, Campus de Barra do Bugres-MT.

Graduada em Engenharia de Alimentos, Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)

José Wilson Pires Carvalho, Universidade do Estado de Mato Grosso- UNEMAT, Campus de Barra do Bugres-MT.

Graduado em Licenciatura Plena em Química, Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

Mestre em Ciências, Universidade de São Paulo (USP)

Doutor em Ciências, Universidade de São Paulo (USP)

Atualmente é Professor da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Campus de Barra do Bugres- MT.

Sumaya Ferreira Guedes, Universidade do Estado de Mato Grosso- UNEMAT, Campus de Nova Mutum-MT.

Graduada em Licenciatura Plena em Química, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT).

Mestre em Tecnologia e Segurança Alimentar, Universidade Nova de Lisboa- Faculdade de Ciências e Tecnologia (UNL-FCT- Portugal).

Doutora em Química, Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP).

Atualmente é Professora da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Campus de Nova Mutum- MT.

Raquel Aparecida Loss, Universidade do Estado de Mato Grosso- UNEMAT, Campus de Barra do Bugres-MT.

Graduada em Engenharia de Alimentos, Universidade de Passo Fundo (UPF).

Mestre em Engenharia de Alimentos, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC).

Doutora em Engenharia de Alimentos, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC).

Atualmente é Professora da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Campus de Barra do Bugres- MT.

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Published

2020-05-11 — Updated on 2022-01-14

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Silva, S. S. e, Pettenon, D. A., Carvalho, J. W. P., Guedes, S. F., & Loss, R. A. (2022). Study of protein extraction from residues of tambatinga amazon fish. Ciência E Natura, 42, e10. https://doi.org/10.5902/2179460X40586 (Original work published May 11, 2020)

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