Accession assessment and acceptability of the School Feeding Program menus in municipal schools in Itapetinga - BA: food waste indicators

Authors

  • Marcondes Viana Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA https://orcid.org/0000-0003-1780-8957
  • Maria Celeste Passos Silva Nascimento Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA
  • Jussimara Barros de Oliveira Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA
  • Gabrielle Cardoso Reis Fontan Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA https://orcid.org/0000-0001-7208-7318

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117018639

Keywords:

School feeding, Waste, Adherence, Acceptability

Abstract

Studies on the waste of school meals has been reason for several investigations, considering that this might reflect in the planning, production process, distribution and nutritional adequacy of the menu offered to schools. Thus, the aim of the present study was to evaluate food waste through the acceptance and the school feeding membership served in three public schools of elementary school II of municipal school system, located in the city of Itapetinga - BA. In this study we used meals served to 720 (seven hundred and twenty) students of both sexes and aged 10 to 17 years old, collected in two periods of the school lunch distribution (morning and afternoon snacks). Were evaluated thirty (30) meals per shift (60 students daily), totaling 240 meals served per school. Semi-structured questionnaires were used for the students. It was found that the acceptability of school meals was less than 85% limit established by brazilian law and that the school meals was not well accepted by the students, based on their preferences. ost of the students even enjoying the food preparations served in schools, does not have the custom of repeating the meal and rated as ideal attributes on the acceptance of meals (seasoning, served temperature and quantity). The three analyzed schools, two indices showed good adhesion (exceeding 80%) and only one was found to be low, adhesion index. Therefore, it is suggested to carry out studies exploring the correlation of factors such as the amount of power produced at school, age and sex.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marcondes Viana Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA

Executor do Convênio de Cooperação Técnica da Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Maria Celeste Passos Silva Nascimento, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA

Mestrado em Ciências Ambientais, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA

Jussimara Barros de Oliveira, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA

Mestrado em Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA

Gabrielle Cardoso Reis Fontan, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA

Doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA

References

BOUHLAL, S., ISSANCHOU, S., NICKLAUS, D. The impact of salt, fat and sugar levels on toddler food intake. British Journal of Nutrition, n.105, p. 645–653, 2011.

BRASIL, Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Resolução/CD/FNDE n. 38/2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação básica no Programa Nacional de alimentação Escolar. 2009. Disponível em: http://www.fnde.gov.br.Acesso em: 17 de out. 2014.

BRASIL. Lei no 9.394, de 20 de dezembro de 1996. Lei de Diretrizes e Bases da Educação Nacional. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 24 dez. 1996. Disponível em URL:http://portal.mec.gov.br/seed/arquivos/pdf/tvescola/leis/lein9394.pdf. Acesso em 10 de mar. 2015.

CASEMIRO, J. P.; FONSECA, A. B. C.; SECCO, F.V.M. Promover saúde na escola: reflexões a partir de uma revisão sobre saúde escolar na América Latina. Ciência & Saúde Coletiva, v.19, p. 829-840, 2014.

CORRÊA, C.; GITEL, M.; SANDES, J.; TOURINHO, L.L.R.; COSTA, K. Do campo à cidade: soluções para o desperdício de alimentos. 2013. Disponível em: . Acesso em: 19 mar. 2015.

DIAS, P.H. A.; KINASZ, T. R.; CAMPOS, M. P. F. F. Alimentação escolar para jovens e adultos no munícipio de Cuiabá-MT: um estudo sobre a qualidade, aceitação e resto ingestão. Alimentos e Nutrição, v. 24, p. 79-85, 2013.

DIAS, P.H. A.; KINASZ, T. R.; CAMPOS, M. P. F. F. Alimentação escolar para jovens e adultos no munícipio de Cuiabá-MT: um estudo sobre a qualidade, aceitação e resto ingestão. Alimentos e Nutrição, v. 24, p. 79-85, 2013.

FUNDO NACIONAL DE DESENVOLVIMENTO DA EDUCAÇÃO (FNDE). 2010.

GUSTAVSSON, J.; CEDERBERG, C.; EMANUELSSON, U.S.A. The Swedish Institute for Food and Biotechnology – SIK. The methodology of the FAO study: “Global Food Losses and Food Waste - extent, causes and prevention”- FAO, 2013. SIK report No. 857. 2013.

ISSA; R.C.; MORAES; L.F.; FRANCISCO, R.J.; SANTOS; L.C.; ANJOS DOS; A.F.V. PEREIRA, S.C.L. Alimentação escolar: Planejamento, produção, distribuição e adequação. Revista Panamericana de Salude Pública, v. 35, p. 93-103, 2014.

LESHEM, M. Biobehavior of the human love of salt. Neurosci Biobehav Rev, v. 33, n.1, p.1–17, 2009.

LONGO-SILVA; G.; TOLONI; M.; RODRIGUES, S.; ROCHA, A.; TADDE, J.A.A.C. Qualitative evaluation of the menu and plate waste in public day care centers in São Paulo city, Brazil. Revista de Nutrição, v. 26, p. 135-144, 2013.

MOTA, C. H.; MASTROENI, S. S. B. S.; MASTROENI, M. F. Consumo da refeição escolar na rede pública municipal de ensino. Revista Brasileira de Estudos Pedagógicos, v. 94, n.236, p. 168-184, 2013.

MUNIZ, V. M.; CARVALHO, A, T. O. Programa Nacional de Alimentação Escolar em município do estado da Paraíba: um estudo sob o olhar dos beneficiários do Programa. Revista de Nutrição, v. 20, n. 3, p. 1-19, mai./jun., 2007.

PARLAMENTO EUROPEU-PE. Proposta de Resolução do Parlamento Europeu - Como evitar o desperdício de alimentos: estratégias para melhorar a eficiência da cadeia alimentar na UE. Comissão da Agricultura e do Desenvolvimento Rural; 2012.

SILVÉRIO, G. A.; OLTRAMARI, K. Desperdício de alimentos em Unidades de Alimentação e Nutrição brasileiras. Revista do Setor de Ciências Agrárias e Ambientais, v. 10, p. 125-133, 2014.

STURION, G. L. Programa de alimentação escolar: avaliação do desempenho em dez municípios brasileiros. [tese]. Campinas: Universidade Estadual de Campinas. 2002. 269p.

Published

2016-02-29

How to Cite

Silva, M. V., Nascimento, M. C. P. S., Oliveira, J. B. de, & Fontan, G. C. R. (2016). Accession assessment and acceptability of the School Feeding Program menus in municipal schools in Itapetinga - BA: food waste indicators. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 20(1), 73–85. https://doi.org/10.5902/2236117018639

Issue

Section

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT